Zombieapokalyps: Nye superskurken Negan står för den största behållningen och underhållningen i senaste seriealbumet (volym 19) av The Walking Dead på svenska. Med sina oförglömliga citat och taggtrådsinvirade baseballträ har Negan svingat sig in i serien så att blodet skvätte. Men inte i rött utan i svartvitt som är kulörerna i Robert Kirkmans mästerverk.

Negan i seriealbumet vs tv-serien. Bild: Apart förlag

Negan i seriealbumet vs tv-serien. Bild: Apart förlag

*** Varning för spoilers. Inga superstora kanske. Men säkrast är ändå att ha sett klart säsong sju alternativt läst fram till volym 15-18 däromkring. ***

The Walking Dead vandrar vidare, och jag skulle vilja påstå att seriealbumen just nu är inne i en toppform vad gäller kvalitet. Och mycket av det tillskriver jag Negan som är den coolaste och mest intressanta karaktären på länge. Han råkar också vara den nya antagonisten. Visst, Guvernören med sin piratlapp och stridsvagn var också en hård jävel och ”boss” om man ska ta till tv-spelssnack. Men jag håller skinnjackemannen Negan högre tack vare hans underhållningsvärde och dessutom att han har fler lager och känslolägen. Och fler svordomar… Många memes, youtubeklipp och ihopklippta låtar (se nedan) grundar sig på Negan. Vilket vittnar om att jag inte är ensam om att tycka att han är en karismatisk karaktär.

Innan jag fortsätter så får ni en recap på hur långt den svenska utgåvan kommit i volym 19 som ges ut av Apart förlag: Rick och gänget har satt sig i en jobbig situation där de med jämna mellanrum måste skänka bort hälften av sina förnödenheter till ”Frälsarna” som leds av sadistiske och råe Negan som inte är rädd för att svinga Lucille (hans baseballträ) för att sätta skräck. Något han gjort flera gånger. Bland annat i en uppmärksammad och brutal scen (både i seriealbumen samt i första avsnittet av senaste tv-säsongen) där flera långlivade karaktärer ”checkade ut” ur serien för gott efter att Negan valt ut sina offer med ”äppel päppel pirum parum”.

Omslaget till volym 19 - Tärningen är kastad.

Omslaget till volym 19 – Tärningen är kastad.

Rick, Jesus, Michonne med flera börjar så sakteliga planera för en motattack och de försöker värva krigare från Hilltop (som Gregory basar över) och Kungariket (styrs av kung Ezekiel med tigern) till det stora slaget samtidigt som de trakasseras av Negans underhuggare.

Som ni hör är det som vanligt inte zombier i epicentrum av händelserna. Det dröjer till 2/5 av volym 19 innan den första zombiehjärnan blir till slafs. Kort därefter träder Negan in i bild för första gången i det här albumet. Och den som väntar på något gott… För efter uppbyggnadsperioden är det Negan show.
Hans oresonliga ledarskap, beräknande stil, råa humor, svordomsfyllda dialoger samt faktiskt glimten i ögat gör att han på något sätt kommer undan med att sätta kniven i magen på någon och ändå verka ”skön”, om ni fattar.

Tv-serien har svängt av i en annan riktning i vissa avseenden. Bland annat, som tidigare nämnts i recensionen av volym 14, att Daryl bara finns i tv-världen. Han är för övrigt huvudperson i episoden S07E03 där han är tillfångatagen av ”Frälsarna”. Som hjärntvättning spelas samma låt (Easy street) varje morgon. Ett av senaste säsongens bästa tv-avsnitt.

Men tv-serien hämtar fortfarande massor från seriealbumen vilket är ett måste enligt mig, särskilt som jag tycker seriealbumen är händelserikare och har mindre dötid. Särskilt inte några filler-avsnitt som tv-serien ibland slänger in känns det som. Utöver ramberättelsen och händelser är de båda medierna faktiskt ändå ibland ruta för ruta (se nedan) likt vilket visar att förlagan fortfarande är viktig för tv-serien.

Bild: Apart förlag

Jämförelse mellan volym 19 och tv-serien. Bild: Apart förlag

Kan också nämna att det återigen bjuds på ett läsvärt förord. Den här gången av radiosnackaren Kalle ”Snedtänkt” Lind som var med i förra säsongen av På spåret. Han blev zombiesplatterfrälst som 40-åring. Så om inte du som läsare är det redan så visar han att det aldrig är för sent. Nuförtiden finns det ju dessutom hela 19 härliga volymer att njuta sig igenom.

Bengt out.

### Använd koden BARRIKADEN på www.apartforlag.se så får ni 15% i rabatt (hela sortimentet)!