Fantastik: Swedish Zombie fortsätter att leverera delar i sin fantastiska serie med ”13 svarta sagor”. De senaste i raden att få en egen novellsamling är superskurkarna. Och det är en riktigt stark antologi med förvånansvärt många olika typer av skurkar, ondska och mörker.

Framsidan till ”13 svarta sagor om superskurkar”.

Bredden och variationen på berättelser är stor, för även om det finns supermänniskor och mutantförmågor med i flera av novellerna så skiljer de sig åt. Många av författarna har varit med i tidigare novellsamlingar och ”fantastikfantasin” och berättarglädjen är fortfarande på topp. Det blir aldrig tråkigt och man vänder blad snabbare än Clark Kent hinner byta om till Stålmannen.

Karaktärerna är fortsatt komplexa och ibland grubblande, och som i motsats till föregångaren ”13 svarta sagor som superhjältar” där det var goda krafter med mörker inom sig så är det den här gången flera skurkar med ett visst ljus.

Vissa är där och skrapar, men jag saknar en totalt jävla nattsvart karaktär som är 100 procent ren ondska ut i fingerspetsarna – men sådana är kanske inte så roliga att skriva om. Det är väl i gråzonerna det händer något antar jag…

…som i actionfyllda och ovissa fortsättningsberättelsen ”Casus belli” av Oskar Källner där de svenska superhjältarna Guldkalven och Järnsyrsan utvecklats sedan novellsamlingen om superhjältar.

En av två ytterligare favoriter är Lupina Ojalas steampunkberättelse ”Sekelskifte”. Det är en twistad men samtidigt fin kärlekshistoria, dock inte med så mycket ånga utan med mer teknik och klockhjärtan. Nummer två är ”Stormen” (av Boel Bermann) som är den mest välskrivna av de 13, enligt mig, och har också ett eget språk som jag tycker om väldigt mycket. Den handlar om en helt vanlig person som träffas av blixten och om de nya krafterna som uppstår – jag vet inte om min hisspitch låter så cool men det är verkligen en riktigt, riktigt bra novell.

Variationen är som sagt stor och det bjuds även på demonlarver, infiltration, syskongräl, gruppdiskussioner, samvetskval, förmågan att överta föremåls egenskaper, humoristiska förslag på vad en skurkliga ska heta och avhoppare utöver kampen mot fiender men även kampen inom sig som många tyngs av.

Bengt out.

 

LÄS MER: Recensionen av ”13 svarta sagor om superhjältar”

 

Fakta: 13 svarta sagor om superskurkar

Förlag: Swedish Zombie

Novellerna:
Spökbrigaden av Anna Jakobsson Lund
Hajar attackerar i motljus av Jens Daniel Burman
Sekelskifte av Lupina Ojala
Casus belli av Oskar Källner
Stormen av Boel Bermann
Inga jävla hjältar av Daniel A Lagergren
Killswitch av Markus Sköld
Tömd av Camilla Linde
Revansch av Love Kölle
Den siste som kände hans namn av Finn Cederberg
Revolutionskvinnan av Patrik Centerwall
Inte hela världen av Lova Lovén
Bara ett barn av Marcus Olausson