Fantastik: För drygt två år sedan släpptes den finfina novellsamlingen ”Bortom Portalen”. För knappt två veckor sedan kom ”Bortom Portalen II” (utgiven av Fantastikportalen) som inte heller den gör mig besviken då flera av novellerna har en fantastisk högstanivå.

Fantasy, science fiction och skräck står det på framsidan att den ska innehålla – vilket stämmer. Men med övervikt åt SF då ”Bortom Portalen II” domineras av cybernetiska ögon, intergalaktisk diplomati, subplansvarelser, maskinhjärnor, supersoldater och såklart tentakler. För vad vore en SF-novellsamling utan tentakler eller ett slemmigt monster? Som Spock utan sina öron kanske, det går ju bara inte.

Jag är inte superimponerad av alla tio noveller i antologin, men alla har sin egen speciella charm och jag rekommenderar verkligen att en läser boken från pärm till pärm.

Men om jag skulle ge mig på ett andra läsvarv hade jag börjat om med ”Porten” (av KG Johansson) som man skulle kunna kalla utspelar sig i samma universum som författarens roman ”Svarthunden” från 2016. Ryslig, oviss och helt enkelt en riktigt välberättad sagoskräckstory om ett förbjudet område i en skogsdunge.

Vill även nämna välskrivna retrodystopin ”Jazztimmen” (av Lupina och Didrik Ojala) om en motståndsrörelse som sänder piratradio, samt även framtidsdramat ”Den andres val” (av Christian Gripenvik som är en av tre novelltävlingsvinnare som fått vara med) om att göra moraliska val för sig själv och andra. Och även Oskar Källners häftiga, religiösa världsbygge i ”Dödens Ängel” är väl värd att nämnas.

Jag hade därefter fortsatt med den mordiska actionkomedin ”The Hang Man” (av Hans Olsson) då jag är svag för SF-komedier i bokform och tycker om urballade idéer som den här med en kille som köpt en burk med superkrafter (tentakler visar det sig) men råkat ta för många piller.

Mer sådana idéer önskar jag framöver. Varför inte göra en helt urballad, vrickad, surrealistisk, knasig, absurd och rolig antologi med bara fantastikkomedier, och kanske parodier? En sådan kommer jag backa på Kickstarter snabbare än vad Han Solo kan dra sin laserpistol.

Bengt out.

Fakta: Bortom Portalen II

Förlag: Fafner förlag (Fantastikportalen)

Novellerna
KRAFTTIDER – Jenny Green
REVAN – Anna Jakobsson Lund
DEN ANDRES VAL – Christian Gripenvik
LEVANDE DÖD – Gabriella P. Kjeilen
PORTEN – KG Johansson
THE HANG MAN – Hans Olsson
FAMILJEGREJEN – Camilla Olsson
ATTENTAT MOT KREOMEN – Eva Holmquist
JAZZTIMMEN – Lupina och Didrik Ojala
DÖDENS ÄNGEL – Oskar Källner