Novellsamling: Bortom Portalen bjuder på många timmars fantasifull och spännande eskapism i form av bland annat galopperande metallkameler, kaktusmonster, nanorobotar och tondöva zombier. Novellproffs är ett epitet jag gärna delar ut till författarna efter att ha läst klart antologin som släpptes i butik idag på skottdagen.

Bortom_portalenMajoriteten av författarna i Bortom Portalen känner jag till sedan innan och har läst en hel del av deras noveller och romaner. Och jag gläds åt att deras nivå är fortsatt hög. Många av dem har de senaste åren utvecklats till novellproffs. För deras hantverk är riktigt vasst och förfinas till varje ny novell jag läser från dem.

Bortom Portalen består av elva noveller av lika många författare. De rutinerade Oskar Källner, Lupina Ojala, KG Johansson, Boel Bermann, Marcus Olausson, Love Kölle och Hans Olsson visar att kreativiteten och påhittigheten verkar hämtas från en outtömlig källa. Hans Olssons flytande språk och detaljer får huvudpersonens slipande av en spegelram att bli intressant och Oskar Källners HP Lovecraft-osande äventyr ”Jormungand” är omöjlig att släppa ifrån sig då han växlar upp från sterila korridorer till underbara tentakel- och kaktusmonster.

Många av författarna hinner ge sina karaktärer ett djup på den korta tid en novell erbjuder, och något jag också tycker om är att det är ovisst. Jag vet aldrig hur det ska sluta och överraskas ständigt av vilka vändningar handlingen tar. När det sen blir ett relativt ”väntat slut” i en novell blir jag överraskad av det…

Några namn är desto nyare för mig. Däribland Alexandra Andersson som med ”De tomma” levererar spännande fantasy och en bra intrig med svåra val då världen börjat befolkas av demonbarn. Ida Tellestedt trodde jag var en ny bekantskap men innan jag hann göra bort mig kom jag på att hon även var med i 13 Svarta sagor. Ida Tellestedt har hyllats av redaktören Jonny Berg och jag tänker inte gå åt något annat håll. För hon har återigen lyckats med konststycket att få till en mörk berättelse med en humoristisk underton, ”Väskan” innehåller många träffsäkra och roliga liknelser. Inte många använder humor som grepp i sina berättelser så när det väl dyker upp blir jag lite extra glad.

Kärlek, längtan, hopp, galenskap, mänsklighet, moralfrågor och samtidskritik vävs smidigt in i de olika genrerna. Skräckromantik, steampunk, postapokalypsm, nutids-science fiction, sagor, fantasy och zombier samsas om utrymmet i antologin. Det finns något för alla i Bortom Portalen.

Bengt out.

Fakta: Bortom Portalen

Redaktörer: Jonny Berg, Erik Horned
Förlag: Fafner förlag (Fantastikportalen)

Novellerna
EMMA 2.0 – Anita Mederyd
MARINA – KG Johansson
TIDSÖGAT – Hans Olsson
DE VITA – Boel Bermann
SJUNG, KÄRA SYSTER – Marcus Olausson
EN HEMLIGHET I ÖKNEN DOLD – Lupina Ojala
IRRBLOSS – Linda Hallgren
OPPENHEIMER BLUES – Love Kölle
VÄSKAN – Ida Tellestedt
DE TOMMA – Alexandra Alexandersson
JORMUNGAND – Oskar Källner