Bok 1: Bortförda.

Science fiction: Två personliga favoriter har dockat ihop sina rymdskepp och det gemensamma resultatet ”Imperiets Arvingar del 1 och 2” är inget mindre än fantastiska ungdomsromaner. Att vi serveras två böcker samma vår är en underbar lyx och jag längtar redan till del tre i höst.

I slutet av mars släpptes både del 1 ”Bortförda” och del 2 ”Järnrosen” av det nya rymdeposet med paraplynamnet ”Imperiets Arvingar” på förlaget Rabén & Sjögren. Huvudpersoner är syskonen Alice och Elias som bor utanför Uppsala med sina föräldrar. Men när mamman mystiskt försvinner efter ett gräl med pappan, som polisen griper, mynnar det hela ut i ett oväntat och storslaget rymdäventyr då azkaloren Brock (en ”ödla”) låter barnen följa med hans farkost Stillheten. Så småningom visar det sig att mamman kanske inte är död trots allt… och mysteriet vad som hänt henne är vad som driver den välskrivna, genomtänkta och dialogtäta storyn framåt. Dialogen är för övrigt på topp, eller vad sägs om citatet ”De har inga sojakorvar i rymden, fattar du väl”.

Skaparna bakom det hela är redan kända för oss som tycker om att läsa science fiction och fantasy på svenska. Författaren Oskar Källner har skrivit lika många SF-noveller som C-3PO talar språk och lägg därtill även ett gäng romaner – och jag har inte blivit besviken vid en endaste läsning. Serieskaparen Karl Johnsson stod för illustrationerna till två av de bästa svenska seriealbumen någonsin. Jag talar alltså om ”Vei” (Sara Bergmark Elfgren stod för texten) som utspelar sig bland asagudarna och som man inte får missa att läsa.

När jag såg bokframsidorna första gången och namnen på kreatörerna trodde jag att även det här var seriealbum. Men så är inte fallet. Lite av en blandning snarare av seriealbum och ungdomsroman, i bok ett är det till exempel illustrationer på ett knappt 30-tal av totalt 175 sidor. Ibland friläggningar, ibland en helsidesbild och ibland en sida med serietidningsrutor. Kombinationen med klassisk romantext som är kryddad med ascoola och snygga teckningar är fantastisk och gör det hela till en underbar och varierad upplevelse. Både för gammal som ung.

Bok 2: Järnrosen.

”Imperiets Arvingar” är tänkt att bli en ungdomsserie (9-12 år) på uppåt tio böcker. Rättigheterna är redan sålda utomlands till Norge, Danmark och Finland vilket jag kan förstå – för alla barn i mellanstadieåldern med minsta intresse för böcker, rymden, äventyr, mysterium och utomjordingar är detta ett måste att läsa.

Detta då äventyret griper tag i läsaren med kraft då böckerna innehåller en stor dos spänning, fart, karaktärer med karaktär, häftiga ”SF-manicker”, rymdvarelser med olika agendor, AI, ett universum med djup i flera avseenden, mysterier som barnen hjälper till att lösa och mycket annat som inte hinns med att rada upp. Dessutom blir det aldrig tråkigt då det finns både en övergripande handling samtidigt som det pågår saker vid sidan om.

Mina två tummar räcker inte för att betygsätta detta. Den förste inom genren jag kommer på är fyrarmade General Grievous som lånas in vid betygsättningen. Fyra tummar upp alltså för de två första delarna av ”Imperiets Arvingar”. Till hösten kommer del 3 vid namn ”Gravplaneten” och nu vill man bara hoppa in i ett lämpligt maskhål och dyka upp direkt vid bokreleasen. Jag slår till med en spejsad gissning då jag förutspår att den sker till Bokmässan i slutet av september.

Bengt out.