Bok: Affront förlags utgivningstakt håller warp speed vad gäller att ge ut science fiction skriven av svenska författare. Maskinblod 2 kom ut i mars i år och alldeles nyligen har novellsamlingen Maskinblod 3 släppts. Den nya läsvärda antologin innehåller både Neil Armstrong, levande metaller och rymdänglar.
Precis som föregångaren så håller även Maskinblod 3 väldigt hög klass. Sammantaget är det 17 väl uppbackade berättelser som är fantasirika och underhållande att läsa.
Spontant kändes Maskinblod 2 (recension går att läsa här) något mer spretig i ämnena och djupgående än Maskinblod 3. Den här gången är det mycket fokus på rymdskepp, krig, soldater, forskningsexperiment, dystopier och framtidsteknologi. Alltså många klassiska sci-fi-teman, även om det bjuds på några sidospår.
Maskinblod 3 bjuder på en väldigt stark öppning och en bra avslutning. Den första ”..och Kyria tystnade” av Caroline L Jensen är en kortroman och således också den överlägset längsta berättelsen. Enligt mig också en av de bästa då karaktärerna förvandlas och utvecklas i takt med handlingen som är lättförståelig samtidigt som den går in på djupet med sina moraliska dilemman.
Den börjar som en framtidsdystopi med två unga vuxna personer som lever i ett klassamhälle där arbetarna bär olika viktiga färger på sina kåpor. Men när man börjar ana en klyschig science fiction-berättelse där huvudpersonerna ska kämpa sig uppåt i hierarkin så tar kortromanen i stället en helt ny vändning där vänskapen, plikten och kärleken prövas. Välskrivet, ovisst och spännande.
Den avslutande novellen ”Stålfjäder” av Anna Gable kan förenklat beskrivas som en mordgåta på ett stort rymdskepp. En forskare har med sig en ängel (dessa lever på en viss planet) i lastrummet vilket skapar stor uppståndelse bland resenärerna som får reda på det. Klurig berättelse med inslag av teknik, olika rymdraser och deras språk. Stort plus för det intressant uppbyggda universumet. En spännande berättelse även om avslutningen krävde några omläsningar innan jag förstod exakt hur och varför saker och ting hände till slut. Kanske var det bara jag som var trög.
Även om många av de 17 novellerna rör sig inom samma områden så går det ändå göra sin egen grej. En som enligt mig sticker ut på det viset är den utomjordiska observationen av Neil Armstrongs första steg på månen i ”Beskyddaren på månen” av Johannes Pinter. Eller som i ”Vid Brunnen” av KG Johansson där två forskare i rymden färdas olika snabbt framåt och bakåt i tiden. Ett roligt inslag blir då att bara den ena parten kommer ihåg att de haft sex. Sammanfattningsvis – ju knäppare/mer oväntade idéer, men ändå på något sätt troliga, desto bättre och mer underhållande.
En sak som slår mig är att andelen kvinnliga författare är väldigt hög, och således är det också många kvinnliga huvudpersoner. Inte jättevanligt inom science fiction. Här förekommer det både kvinnliga actionhjältar och vanliga medborgare. Som kontorsarbetarkvinnorna i stilrena och enkla ”Bortom inomhus” av Sofie Berthet. Lite framtida diskbänksrealism i form av hopp och längtan efter en lotterivinst för en medel-Svensson långt från monster och action.
Det som gör mig lite extra glad av att läsa ”Bortom inomhus” och även många fler noveller i Maskinblod 3 är att det används en hel del svenska namn på karaktärerna. Jag tycker om att så många vågar hålla det svenskt. Det behöver inte alltid vara Blörrgh Xyrxofz och såna namn. Möjligtvis om det handlar om ett slemmigt monster, men inte när det gäller människor i Sverige. Klart det är tufft med ett coolt namn, men risken är att det blir parodiskt.
Bengt out.
Innehåll Maskinblod 3
”… och Kyria tystnade” av Caroline L Jensen
Kortroman som med sina uppåt 80 sidor är längst av alla bidrag. Välskriven, känslosam och med en oväntad vändning som höjer den här berättelsen till en av de bättre.
”I obeliskernas skugga” av Hans Olsson
Gör skäl för antologinamnet Maskinblod 3 då den här apokalypsnovellen i dagboksform osar action och krig – inte minst då antagonisten är en levande och hotfull metall som sprider sig. Tyckte om dagboksgreppet.
”Vellians armé vinner alltid” av Eva Holmquist
En rätt så rak krigshistoria med en tvist i slutet. Skriven i jag-form från en soldats synvinkel.
”Bortom inomhus” av Sofie Berthet
Sci-fi eller fantastik behöver inte alltid innehålla monster eller action. Bra skriven och genial i sin enkelhet. Om längtan och hopp om att vinna ett ”reselotteri”.
”Vid brunnen” av KG Johansson
Utspelar sig på ett rymdskepp i omloppsbana runt en planet. Smart, väldigt bra och rolig berättelse om två forskare (en man och en kvinna) som inte färdas lika snabbt i tiden. Båda vet att det är 87,4 procent i sannolikhet att de ska ligga med varandra, bara en sådan sak.
”Paddan som sjöng” av Erik Odeldahl
En mysrysare i en stil som skulle kunna ha varit skriven för 100 år sen om man bortser från vissa teknikinslag. Hög klass. Härligt berättande.
”Beskyddaren på månen” av Johannes Pinter
Här får Neil Armstrong vara med på ett hörn. Kort och annorlunda berättelse som jag gillar. Framförallt tycker jag om idén med att ta en världskänd händelse och vrida till den lite. Från ett annat synsätt.
”Det svåra spelet” av Andrew Coulthard
Novell om ett dystopiskt framtids-Stockholm som jag gärna hade sett blivit en hel bok. Känns som upplägget håller för något längre. Bra ”science-idéer”, inte för konstigt. Olika stadsdelar bildar kooperativ och det är inte alldeles enkelt att ta sig från ena sidan av stan till den andra visar det sig.
”Omstart” av Boel Bermann
Var med även på förra utgåvan. Bidrar återigen med ett smart, ödesmättat och läsvärt bidrag. Den här gången om en ”reboot” av jorden som uppenbarligen har ställt till det för sig.
”Pancasila” av Oskar Källner
Väldigt genomtänkt novell med en spännande handling där ett helt biologiskt ekosystem (främst växterna) anpassar sig till människornas närvaro och utvecklar ett försvar.
”Minns mina tankar” av Lupina Ojala
Vass berättelse och spännande intrig då olika klasser med telepatiska personer hålls inspärrade, tills en av dem flyr.
”Människans odödlighet av vetenskapens sista triumf” av Harald Wägner
Mystisk fantastiknovell publicerad redan 1913. Handlar som titeln antyder om ett sätt att finna odödlighet på.
”Doften av mango” av Anna Jakobsson Lund
Intressant berättelse om en fånges och förhörsledares länkade förflutna.
”Nätverka” av Alexandra Nero
Det börjar med vedergällning efter en ”mail-rape” och slutar med ett mycel som tar över människokroppar. Kort berättelse på bara 4-5 sidor, kul idé.
”Tvillingarna från Dilmun” av Tora Greve
En av de mest intressanta vad gäller karaktärerna och deras viljor, beteende och tankar som studenter i en rymdframtid. Den berättelse som mest vågar gå utanför ramar vad gäller karaktärernas uppförande.
”Arca Ferrum” av Markus Sköld
Actionladdad berättelse där man tidigt får veta att huvudmålet är att ta sig ombord en rymdfärja. Det intressanta är hur det ska gå till. Bra skrivet. Bladvändare.
”Stålfjäder” av Anna Gable
Mordgåta om en ängel ombord ett skepp. En hel del misstänkta personer inblandade gör det till en oviss rymdsoppa. Även den här skulle fungera i längre bokversion känns det som. Men fördelen med en novell är ju den begränsade längden och att spänningen/intresset därmed håller i sig hela tiden. Varenda mening blir viktig.