Serier:

Sommaren är här. Och som Tomas Ledin sjunger så är den kort. Så för att hinna läsa hela nysläppta ”Kalle och Hobbe: Den kompletta samlingen” i hängmattan är det dags att sätta igång. För det är Bill Wattersons moderna serieklassiker helt klart värd.

Sexårige Kalle och hans gosedjurstiger Hobbe (som är vid liv i Kalles fantasi) har roat dags- och serietidningsläsare i decennier. Och gör än idag trots att serieskaparen Bill Watterson endast producerade seriestripparna och söndagssidorna mellan 1985-1995, och vägrade ge ut merchandise. Serien är fortfarande oerhört populär och omtyckt, vilket innebar att det inte var några problem för Apart förlag att 2020 få ihop ett tillräckligt stort intresse för Kickstarter-samlingsboxen – som alltså nu äntligen finns ute. Men dock inte i alltför många extra exemplar…

2,5 miljoner kronor samlades in av cirka 1 500 serieentusiaster. Och den som väntar på något gott… har fått vänta på en superprodukt värd sin vikt i guld. För de fyra volymerna väger 7 kilo och består av 1 456 sidor där man har samlat in ALLA 2 700 seriestrippar och 450 söndagssidor. ”Kalle och Hobbe: Den kompletta samlingen” är alltså helt komplett (första gången det görs på svenska) vilket borgar för en tillfredsställande känsla att ha läst allt som någonsin publicerats om Kalle och Hobbe – och lite till då det finns ett fantastiskt bonusmaterial (”Pojken med tigern”).

”Kalle och Hobbe” är oomkullkunkeligt en av de bästa, fyndigaste och roligaste serierna som någonsin skapats. Det bästa av allt är att den fortfarande håller. Den som upptäcker Kalle och Hobbe idag har lika stor glädje som mig på 90-talet och/eller 2023. För när jag började konsumera Kalle och Hobbe hade jag barnperspektivet, idag främst föräldraperspektivet (men är ju ingen nackdel att ha barnasinnet kvar…). Båda ingångarna är väldigt underhållande när man känner med både Kalle och hans förtvivlade föräldrar. För man vet aldrig vad Kalle och Hobbe ska hitta på härnäst eller vilka ursäkter de kommer på.

Så oavsett om det blir torka framöver eller att ”det mesta regnar bort” så är detta sommarens måste-läsning.

Betyg: 5 av 5