Recensioner: Sex antologier – över 50 noveller. Science fiction, fantasy, zombier, skräck, urban fantasy, dystopi, postapokalysm och förmodligen ännu fler subgenrer är vad som bjuds när Hans Olsson, Thord D. Hedengren, Boel Bermann, Alexandra Bäckström och Kristoffer Leandoer är några av författarna som recenseras.

**********

Titel: Ashen Sky
Författare: Thord D. Hedengren
Genre: Postapokalysm
Förlag: Pale Publishing (länk)
Språk: Engelska
Utgiven: 11 november 2015

THORD D. HEDENGRENS Ashen Sky består av en tredelad novell i jag-form där vi får följa jägaren/samlaren Dirk i en postapokalyptisk ödemarksmiljö där himlen är konstant grå och regnet giftigt. Dirk är till en början iklädd trasor och bär med sig tre träspjut. Både vargar och råttor hungrar efter hans kött då det är ont om föda. I en strid med en mindre vargflock får Dirk hjälp av en man som det visar sig har lyckats bygga ihop ett hus där Dirk får vila upp sig.

När Dirk senare får på sig en vargskinnsjacka ökar ”wastelands-känslan” och då tänkte jag att han så småningom skulle uppgradera sin utrustning och sina vapen á la Fallout men författaren håller stadigt kvar Dirk i sin egen värld även om det längre fram tillkommer en del tekniska element och uppfinningar från den ”gamla världen”.

Front till Ashen Sky.

Front till Ashen Sky.

När väl del 2 och senare del 3 börjar så har storyn varje gång hoppat fram ett par steg i handlingen vilket jag tycker är ett väldigt lyckat drag för en novell. Skit i transportsträckan och släng in huvudpersonen mitt i smeten. På det hela taget är det en rak berättelse med undantag för ett avsnitt där det vid lägerelden förklaras varför Dirk är ute ensam i ödemarken. Det är ungefär halvvägs in och kanske hade novellen tjänat på ytterligare någon tillbakablick då just den biten fick storyn att växa ännu mer och dessutom var riktigt intressant.

Varje del har sitt eget huvudtema. Först är det att överleva. I del 2 att göra det ”omöjliga” – det vill säga att ta sig upp i bergen och ovanför de gråa molnen och i del 3 är det ett nytt mål (vill inte spoila) som driver Dirk vilket ger varje del sitt eget fokus och identifikation. Spännande, mystiskt, bistert och actionfyllt är ledorden för Thord D. Hedengrens läsvärda postapokalyptiska novell.

**********

Titel: Urmakarens värld
Författare: Love Kölle
Genre: Steampunk
Förlag: Sigill förlag (länk)
Språk: Svenska
Utgiven: Oktober 2015

LOVE KÖLLES novellsamling Urmakarens värld är härligt surrealistisk och full med fantasifulla idéer, monster, uppfinningar och – såklart – galna vetenskapsmän (det ”ska” det vara i steampunk – tänk Wild Wild West med Will Smith). Kölle fångar den gammaldags steampunkkänslan man vill åt i genren. Gillar skarpt att allt utspelar sig i samma stad. Blandar längre (inte jättelånga) och kortare noveller med poesi och faktalistor. Vill en läsa något annorlunda och utmanande rekommenderas den här. Urmakarens värld har sedan tidigare recenserats på Barrikadens instagram (se bilden nedan) där vi gör en hel del unika minirecensioner av både böcker, brädspel, data/tv-spel och filmer. Håll koll där också.

Screenshot från Barrikadens instagramrecension av Urmakarens värld.

Screenshot från Barrikadens instagramrecension av Urmakarens värld.

**********

Titel: Andra vägar: Tio nya utopier
Författare: Tio stycken olika
Genre: Science fiction
Förlag: Bokförlaget ETC (länk)
Språk: Svenska
Utgiven: September 2015

VAD ÄR EN UTOPI? Det måste faktiskt inte vara guld och gröna skogar som Hasse ”Kvinnaböske” Andersson sjunger. Ett sådant manus passar nog bättre på schlagerscenen än i science fiction-litteraturen. För i Bokförlaget ETC:s scifi-novellsamling varierar de utopiska visionerna från att flera personer bokstavligen kan dela på graviditeten till att ett rymdskepp med namnet Alingsås visar känslor.

Många av framtidsscenarierna i Andra vägar är häpnadsväckande, nyskapande och fantasifulla. Dock väldigt sällan särskilt glada och ”Kvinnaböske-ish”. Men bara för det är de inte dystopier. Livet är ju sällan svart eller vitt och det känns fräscht att det välanvända dystopi-konceptet inom science fiction-litteraturen vrids 180 grader här.

Jag skulle klassa novellsamlingen som halvsvår science fiction. För det finns många väldigt mycket mer invecklade SF-böcker där det är olika dimensioner och tidsresor hit och dit. I Andra vägar bjuds man ändå på motstånd, ibland får man läsa om och även fylla i själv, men när man väl går vidare belönas man oftast i form av storslagna idéer, framtidsvisioner och berättelser som inte varit berättade tidigare.

En sådan novell är Johan Fricks ”svåra” men givande Berättelsen om prinsessan och ifriten. Tyvärr har jag nu nåtts av det tråkiga beskedet att Johan Frick gått bort i cancer. Science Fiction-bokhandeln (där han bland annat arbetade) skriver fint om honom (länk). Johan Frick översatte och gjorde väldigt mycket gott arbete för SF-genren i Sverige och jag kan varmt rekommendera hans SF-noir-noveller på Mix förlag.

Framsida till "Andra vägar".

Framsida till ”Andra vägar”.

Mitt enda minus är att ett fåtal av novellerna är nära att missa målet då det knappt snuddar vid begreppen framtidsvisioner, utopi eller nya sorters samhällen. Vilket ändå är rubriken och på det sättet antologin presenteras. Men de är fortfarande läsvärda noveller för det.

Jag skulle vilja lyfta fram de berättelser som i mina ögon är riktigt skarpa och jag skulle vilja gå så långt och säga att många av dem är i framkant av svensk science fiction just nu i sin framtoning, berättandet, samhällskritiken och med sina visioner.

Queer Nouveau 2.0 av Anders Fager | I ett dekadent och framtida cyberpunk-Paris lever olika rymdvarelser och människor tillsammans. En knarkande spacelolita är på jakt efter sitt borttappade pass. Det är vulgärt, visuellt, sexuellt, könsneutralt och allt annat än välkammat. Fick vibbar av Blade Runner, minus androiderna.

Vomb av Jessica Schiefauer | Fantasieggande utopi då det i framtiden blivit svårt att skaffa barn. Ett företag erbjuder ett artificiellt framtaget foster där föräldrarna delar på graviditeten genom att turas om att ha barnet på sig som en ”magryggsäck”. Känslosamt och mänskligt.

Eventet av Boel Bermann | Väver in e-sport, samhällskritik, samtiden och manligt normtänkande till en cynisk och genomtänkt novell då huvudpersonen gör krig till business i form av e-sport. Enligt mig en av de bästa novellerna i antologin då samtidigt som det är science fiction är det ändå inte så långt borta från att det kan bli verklighet. Träffsäker i nörddetaljerna vilket höjer känslan.

Korrigerarna av Kristoffer Leandoer | Jag tycker verkligen om den träffsäkra prosan i Korrigerarna. Den förstärker stämningen i novellen där en litteraturvårdare på sent 1800-tal/tidigt 1900-tal gömmer sig från omvärlden i ett bibliotek. Intrigen är ”mindblowing” (i brist på bra svenska synonymer) då någon sorts varelser som kallas korrigerare reser tillbaka i tiden för att redigera i texter, radera känsliga böcker och ta kål på personer som vet för mycket. Men med hjälp av tidstypiska drogen opium går det att stanna upp tidsuppfattningen och därmed går det att få se varelserna. Min favorit i novellsamlingen tillsammans med Eventet.

**********

Titel: Pedal Zombies
Författare: 13 olika författare
Genre: Science fiction/feelgood
Förlag: Microcosm Publishing (länk)
Språk: Engelska
Utgiven: Augusti 2015

NÄR JAG FICK SYN PÅ Pedal Zombies i den gigantiska bokhandeln i New York (fick jag sagt att jag varit där också…) flög jag fram som en blixtsnabb animerad zombie från filmen World War Z. Inga hasande steg där inte. Jag vara bara tvungen att köpa/läsa den. Förväntningarna var minst sagt höga och tanken ”om man blandar två oväntade saker kan det bli jäkligt bra och roligt”. Svaret blev både ja och nej. Stundom var det som att blanda rom och cola = fantastiskt. Men tyvärr ibland som att blanda fanta och cola = sådär.

Novellsamlingen öppnade starkt med ett företag som håller på att publicera en cykelkatalog mitt i brinnande zombieapokalyps. Det är refuserade skämt (”great minds taste alike”) och lustiga uppdrag och konstateranden i de många internmejlen från chefen. Den har en ny och humoristisk vinkel på zombiegenren ihop med cyklar och när det mejlas om att ”kan någon kunnig gå in i photoshop och klona bort det värsta blodslafset på sidan 35” så kan en inte annat än att smila lite. Det är så bra att jag någon gång i framtiden kommer att sno hela den här idén…

I övrigt är det som sagt lite blandad kvalitet, ofta är det mer fokus på pedaltrampande och cyklar än på zombier. Ett annat minus är att med två knäppa teman ihop hade antologin kunnat ta ut svängarna (notera cykelskämtet) i många fler noveller. Det jag tycker om, förutom humorn som går som en röd tråd, är att det är väldigt många sköna formuleringar. Det engelska språket är väldigt formbart, multianvändbart och rikt när en engelsktalande verkligen går loss.

Grundförutsättningarna i novellsamlingen är att det i princip är våldsfritt. Berättelserna är varma, vänskapliga och hoppfulla. Vill en läsa om zombier (och cyklar) men inte om våld och splatter är Pedal Zombies helrätt.

Novellsamlingen har tidigare recenserats på Barrikadens instagram:

pedalzombies_insta**********

Titel: Främling. Inkräktare
Författare: Hans Olsson
Genre: Science fiction/fantasy/urban fantasy/fantastik
Förlag: Zakuli förlag (länk)
Språk: Svenska
Utgiven: 2014 (november -15 som ljudbok)

HANS OLSSON bjuder på målande och detaljerade natur- och miljöskildringar. Han(s) stressar inte fram en händelse utan låter karaktärerna i novellerna ta sig fram och resonera i ett oftast lugnt tempo innan vändningen/upplösningen hugger till likt lindormen i den första novellen. Man hinner innan dess lära känna de olika personerna på djupet och det är ju det som är grunden till en angenäm läsupplevelse vilket de tolv novellerna är. Och när det väl växlas upp är det inga oklarheter, det är tydligt och välformulerat vilket gör det lätt för läsaren.

Många av novellerna har utgångspunkt i vardagslivet, men det är långt ifrån trist och alldagligt då Hans Olsson kan konsten att få ett mysigt hunddagis att bli skrämmande. Skräck blandas med fantastik, science fiction och närliggande genrer i antologin.

Flera noveller handlar om ondska och mörk död. Men inte alla, för det finns även ljuspunkter i form av godhet och lyckliga slut. Men även kluriga och humoristiska slut – som de två inlåsta tjuvarna som försöker komma ut genom att testa portkodskombinationer.

Framsidan till "Främling. Inkräktare"

Framsidan till ”Främling. Inkräktare”

Några av novellerna vrider på utgångspunkten och lurar helt enkelt läsaren, då åtminstone jag föreställde mig någonting helt annat framför mig. Blir man lurad på ett smart och snyggt sätt kan en inte annat än att tycka om det.

Apropå lindorm, så ramar den tredelade sagan om förgiftade trettonåringen Sandra och hennes hjältemodiga morfar in hela novellsamlingen på ett snyggt vis. Jag antecknade efter den första novellen att jag gärna hade läst vidare. Och det fick jag, två gånger om. Bland annat om en svärande vätte i underjorden då del två var helt annorlunda mot del ett. Del tre låg sist i bokpärmen och såg verkligen till att finalen blev så bra som man hoppades på.

**********

Titel: Property of Scavenger
Författare: Alex Backstrom
Genre: Science fiction
Förlag: Parallell Production (länk)
Språk: Engelska
Utgiven: 2012

ALEXANDRA BÄCKSTRÖMS (eller Alex Backstrom som hon också verkar kalla sig) Property of Scavenger levererades i ett hårdplastfordral innehållande en stor utvikningsbar ”karta” med snygga illustrationer samt själva novellen printad på äldre skrivarpapper där alla arken fortfarande satt ihop. Lite som att jag fått tag i Scavengers (huvudpersonen) brev till eftervärlden.

Det satte stämningen direkt. För Alexandra Bäckströms novell är en suggestiv framtidsnovell om eskapism, drömmedvetande och utsatthet på det näst intill övergivna kraftverket på en isolerad rymdbas i en omloppsbana runt Saturnus.

I ett avskedsbrev skriver Scavenger om sina innersta tankar och om livet på kraftverket där de döda förvandlas till ny energi med hjälp av en nedbrytande mossa. När energin är på väg att ta slut slår de en tärning om vem som ska offras för att resten ska kunna överleva.

Bildruta från novellens videotrailer.

Bildruta från novellens videotrailer.

Bitvis blir Scavenger mer och mer filosoferande om vad som är viktigt och vad som är och inte är verklighet. Men det är inte bara Scavengers brev som vi får ta del av, utan även flera andra arbetare på kraftverket som i själva verket skrivit självmordsbrev.

Property of Scavenger är tankeväckande, mörk och existentiell och på hyfsat lättförståelig engelska. Dessutom är den gratis att läsa/ladda ner på författarens hemsida.