Tips:I veckan var Simon Gärdenfors på tapeten igen när hans rapduo Far & Son (som han har tillsammans med Frej Larsson) arrangerade en hyllad festival på Dovas i Stockholm. Men bara någon vecka innan det släppte han samlingsboxen Hobby med serier från 1989 och framåt. En release som Barrikaden vill hylla.

Hobby av Simon Gärdenfors

Hobby av Simon Gärdenfors

Den briljante mångkonstnären Simon Gärdenfors har nu givit ut ett nytt seriealbum. Den lyxiga boxen Hobby, med bok och samlarfigur, innehåller Simons best of. Det är en samlingsvolym av det som tidigare inte fanns med i hans serieromaner Död kompis, Simons 120 dagar och Lura mig! I albumet får man bland annat läsa Ungens egen tidning som är några av Simons första serier (1989) till Det är morsan! (2010) där han på ett mycket underhållande sätt hånar hans egna mor för pinsamheter hon sagt genom åren. Det som är häftigt med samlingen är den kronologiska ordningen med blandade strippar från början (1989 till i dag) så man ser hur han utvecklats.

Actionfigur av Simons alter ego

Actionfigur av Simons alter ego

Men för den riktiga hardcorefanatikern som följt hans karriär är det inte så hemskt många nyheter om man har sparat de numren av Galago där han givits ut. När det kommer till utsidan av boken så kommer den i en box som författaren själv designat. Simon har i andra intervjuer uppgivit att han samlar på gamla godisförpackningar vilken man tydligen ser på den rosa/bruna boxen. Den ger ett klart mervärde och är smart förpackad så du kan öppna boxen och ta fram boken ur boxen utan att den skadas och ser då fortfarande ut att vara i mint condition. Actionfiguren i boxen är en miniatyr av Simons serie alter ego med ett klassiskt gult ”G” på bröstet. Figurer har rörliga armar och huvud och går i samma runda still som han tecknar. Det är alltid roligt med människor som tänker outside the box (förlåt) och detta album har en given plats i mitten av bokhyllan.