Ljudboken finns på Storytel och är inläst av Christian Fex.

Ljudboken finns på Storytel och är inläst av Christian Fex.

Mordbok: För 65 år sedan mördades tio personer av den skånske polismannen Tore Hedin. Men det är inte direkt ett namn som alla känner till.
– Det beror nog på att Hedin aldrig ställdes inför rätta för sitt brott, säger författaren Johan Persson som skrivit ”Sveriges värsta massmördare – gåtan Tore Hedin” som finns att lyssna på Storytel.

Berätta om varför du fastnade för storyn om Tore Hedin?
– Det kom sig av en tillfällighet. Första gången jag hörde talas om honom var då jag läste en kriminalantologi. Hans brott var då en helt ny historia för mig. Jag blev nyfiken och ville läsa mer, men upptäckte snart att det fanns väldigt lite skrivet om vem massmördaren var och vad som drev honom att utföra de fruktansvärda morden. Därför beslöt jag mig för att själv försöka finna de svaren, säger Johan Persson.

För att vara Sveriges värsta massmördare är han ju ingen kändis. Varför är det så? Något som saknas?
– Att det gått 65 år sedan hans brott ägde rum spelar förstås in. Men den stora anledningen till att Sveriges värsta massmord inte riktigt fått fäste i den svenska kriminalhistorien beror nog på att Hedin aldrig ställdes inför rätta för sitt brott. Historien fick ett ganska tvärt slut då han avslutade sitt massmord med att ta sitt eget liv. En död gärningsman försvårar historieskrivningen.

Hur var det att intervjua de här personerna som var med i början av 50-talet när morden skedde i Skåne?
– Eftersom det har gått så lång tid sedan brottet ägde rum var det förstås en och annan av de jag ville tala med som hade dött eller tappat minnet. Men lyckligtvis levde de flesta av nyckelpersonerna faktiskt. De var allihop i 85-årsåldern och flera av dem var glada att äntligen få ge sin version av Hedin. Ingen hade konstigt nog någonsin frågat dem om honom förut.

Författaren Johan Persson. Foto: Pressbild

Författaren Johan Persson. Foto: Pressbild

Du har samtidigt blivit expert på att kolla mikrofilmer, hur har det arbetet varit? Det låter James Bond men kanske är mest hårt jobb?
– Om agentliv innebär att sitta på Kungliga bibliotekets tidningsarkiv och titta på mikrofilmer tror jag att många blir besvikna. Jag tycker dock att det är väldigt spännande att kolla mikrofilmer eftersom det mestadels ännu inte är sökbart, vilket innebär att det inte går att veta vad du ska finna – och vad du inte funnit. Men en lärdom och ett tips är att låta det ta tid. Ju längre du letar desto mer finner du.

Leif GW brukar ju ha åsikter om de flesta kriminalfall. Har han uttalat sig något om Tore Hedin?
– Finns det något brott han inte kommenterat? Fallet har tagits upp som ett historiskt sådant i Veckans brott. Jag tycker dock att GW gör som alla andra gjort; berättar om brottet utan att försöka ge svar på vem massmördaren var och hur han var funtad.

Inledningsvis sökte du svar på vem Tore Hedin var och varför han gjorde som han gjorde. Är du nöjd med de svaren du grävde fram?
– Ja. Det är förstås svårt att sätta diagnoser på avlidna människor, men en del nytt framkommer som ifrågasätter tidigare presenterad fakta. Och jag presenterar en ny trolig psykiatrisk diagnos på Hedin och vad som fick hans världsbild att rasa så till den grad att han begick massmord.

Har du något nytt projekt på gång?
– Jag tillbringade åtskilliga timmar bland mikrofilmerna på Kungliga biblioteket i somras och har nyligen börjat skriva på en ny historia. Det handlar om en sol-och-vårare som med hjälp av makalösa lögner tog sig in i de fina salongerna. Men den här gången blir det nog en roman med det verkliga fallet som ramverk.