Omslaget för senaste numret av The Walking Dead- volym 14 Ingen utväg. Foto: Apart förlag

Omslaget för senaste numret av The Walking Dead- volym 14 Ingen utväg. Foto: Apart förlag

Zombier: Tv-serien har uppehåll men serietidningen är i allt annat än dödläge. I dagarna kom den 14:e volymen ”Ingen utväg” ut av The Walking Dead på svenska av Apart förlag. Kort sagt är albumet lika vasst som Michonnes katana och dessutom perfekt för den nyfikne då det tar vid ungefär där tv-seriens femte säsong slutade för drygt en månad sedan.

The Walking Dead är i grunden inte en zombieserie. Det som gjort den så populär är att den handlar om hur människorna tänker, agerar, interagerar och växer i en postapokalyptisk värld befolkad av strykare, det vill säga zombier. Hackandet och slajsandet av hjärnor är såklart en viktig och smaskig beståndsdel, men det är vad som händer utöver det som är mest intressant.

Jag skulle dock inte rekommendera att gå från att bara ha sett tv-serien till att läsa volym 14. Visserligen är handlingen hittills i mångt och mycket densamma även om AMC:s tv-serie haft en del egna sidospår som inte finns med i seriealbumen.

Utan det är framförallt karaktärerna som skiljer. Dels att de, enligt mig, har ett större djup i serietidningen men framförallt att uppsättningen ser olika ut i de två medierna. Olika karaktärer och även kroppsdelar har klarat sig helskinnade i tv-serien kontra serietidningen vilket är lite häftigt för oss som följer båda.

Det skiljer sig även en del i vilka som varit med om vad, då samma händelser kan ha skett men med olika karaktärer. En del karaktärer har till och med bytt kön från serietidningen till tv:n. Och jag vet inte om det är en spoiler egentligen men tuffe Daryl med armborstet existerar bara i tv-världen (den här framsidan var bara ett aprilskämt). Men albumen klarar sig bra även utan honom då en överlevande kvinnlig karaktär röjer på bra med sitt prickskyttegevär.

Bildruta från senaste volymen av The Walking Dead. Carl vaktar vid sängen. Bild från Apart förlag.

Bildruta från senaste volymen av The Walking Dead. Carl vaktar vid sängen. Bild från Apart förlag.

En detalj jag tycker om i ”Ingen utväg” är att det snackas lite mer taktik än vanligt om hur en bäst ska försvara sig mot zombierna då Rick och Abraham börjar bli allt mer sugna på att fäktas än att fly. Ett exempel är vid en pressad situation då den gamla ”Diablo-taktiken” (mitt eget påhittade namn, från datorspelet) användes med att stå och vänta vid en öppning på att zombierna/fienderna ska komma in några enstaka i taget.

Kritik: Jag förstår fortfarande inte varför ingen i serien använder skyddskläder, amerikansk fotbollshjälm, sköld, hockeyutrustning, Shredders armskydd eller vad som helst för att minska risken att bli biten. Skjorta och hatt känns spontant inte som det bästa skyddet. Pappan i höghuset i filmen 28 Days Later är ungefär den enda civila som någonsin haft skyddsutrustning på sig i en närstrid med zombier.

Nåväl, tillbaka till ”Ingen utväg” som jag tycker håller ett bra tempo. Det kan pågå långa diskussioner mellan ett par karaktärer, men samtidigt vävs det in zombiefajter från annat håll. Mycket händer, både action- och relationsmässigt för Rick och gänget. Människorna uppträder inte så jäkla logiskt hela tiden. Känslor som begär och rädsla styr och det är långt ifrån alltid som ”rätt val” görs. Men som jag skrev i början så är det människorna och deras agerande som gör hela serien. Så också i ”Ingen utväg”.

Abraham är ute och röjer i senaste volymen av The Walking Dead. Bild från Apart förlag.

Abraham är ute och röjer i senaste volymen av The Walking Dead. Bild från Apart förlag.

Teckningarna är som vanligt snygga och stämningsfulla, översättningen flyter på som alltid och så finns det en hel del sidokaraktärer som bidrar bra till storyn (Glenn till exempel, en av mina favoriter) på sitt sätt och en del andra som välförtjänt får mindre tid i rampljuset. Fördelen med en så stor uppsättning karaktärer är att några då och då kan bli till zombieföda vilket jag uppskattar. Detta för att en i princip inte kan vara säker på att någon ska överleva ännu ett album.

Bengt out.