Retrospel: Vinsterna fortsätter att strömma in för Nicklas Barklund. För en månad sen vann han SM i Pong. Nu kan han även lägga guldmedaljen från SM i Pac-Man i prisskåpet.
Den 25:e oktober avgjordes Pac-Man-SM på Retro Games-mässan i Stockholm. Efter att finalen var slutspelad kunde Nicklas Barklund titulera sig som segrare.
– Det känns jättekul men jag har inte firat något speciellt egentligen. Jag åkte hem till flickvännen och åt god mat. Jag behöver inte visa för alla att jag vunnit, även om jag tycker det är väldigt kul att vinna, det kommer jag alltid att tycka.

SM i Pac-Man går inte endast ut på att få flest poäng under en omgång av det klassiska spelet. Under lördagen kvalade deltagarna in till söndagens finalspel. Där spelades det sedan kvartsfinal, semifinal och slutligen final i matcher en-mot-en. Ett spelsystem som passar Barklund bra.
– Det gäller att hålla en bra och stabil nivå genom hela cupspelet. Det är en av mina styrkor. Många kan göra en eller två riktigt bra omgångar där de är bättre än mig och när de sitter hemma har de säkerligen mycket bättre score än mig. Men på tävling är det annorlunda och de råkar kanske göra en lite sämre omgång.


Medaljörerna på SM i Pac-Man:
1) Nicklas Barklund – 40 660 poäng
2) Tommy Eriksson – 23 890 poäng
3) ”Magnus” – 22 750 poäng

Barklunds jämna nivå menar han beror på att han har ett större lugn än många av de andra deltagarna. I finalen besegrade han fjolårsvinnaren, favoriten och den goda vännen Tommy Eriksson – med marginal – och med det var guldet bärgat.
– Tommy var nervös i finalen och klarade inte riktigt av pressen. Jag var lite underdog så jag var lugn. Dessutom fick jag spela först och gjorde en bra omgång vilket satte ännu mer press på honom. Det gäller att prestera på tävling, när det väl gäller. Det var jag som gjorde det den här gången.

När det väl var Erikssons tur att spela var dock lugnet som bortblåst för Barklund.
– Jag vågade inte titta. Jag gick runt och sysselsatte mig med annat. När jag såg att Tommy stegade bort från spelet i tystnad gick jag över och tittade. Jag hade högst poäng. Det var en härlig känsla.

Lokaltidningen Mitt i Stockholm fångade vinnaren på bild. Foto: Från Mitt i:s instagramkonto

Lokaltidningen Mitt i Stockholm fångade vinnaren på bild. Foto: Från Mitt i:s instagramkonto

Barklund hade inte tränat något inför SM. När det sedan gick så bra under lördagens kval bestämde han sig för att satsa på att komma långt. Att det skulle bli hans bästa omgång Pac-Man någonsin hade han inte ens kunnat tänka sig innan SM.
– Jag har inte spelat så mycket Pac-Man. Det är väl en av mina andra styrkor. Jag kommer snabbt upp till en hög nivå i ett spel och kan sen hålla mig där utan att behöva spela regelbundet.

Barklund kan alltså nu lägga ytterligare en medalj i prisskåpet efter att ha vunnit SM i favoritspelet Pong för en månad sedan. Han håller därmed snabbt på att etablera sig som en av de bästa retro games-spelarna i Sverige – om inte den främsta. Nu är det bara att vänta och se vilket spel Barklund väljer att erövra i framtiden.

/Martin Löf Nyqvist

Fakta: Nicklas Barklund

Ålder: 27

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Jobbar: Som cykelbud.

Familj: Flickvännen Louise.

På fritiden: Cyklar och spelar spel.

Aktuell: Vinnare av SM i Pac-Man 2015.