Tv-spel: Barrikaden fortsätter att intervjua youtubande retrospelare. Den här gången är det dags för duon Victor Clausson och Björn Pantzar från Revansch! som lägger mycket tid i redigeringsrummet. Målet är att ett avsnitt ska hinnas ses under ett längre toabesök.
– Vi tycker 20-25 minuter ändå är lagom.

Ni är inne på säsong 4, börjar det bli svårt att hitta passande tv-spel att lira i showen?
– Det börjar blir lite svårare faktiskt då vi revanschat en hel del spel som vi verkligen har en relation till som barn. Om ingen utav oss hade spelet vi tar revansch på så kanske vi såg det i leksaksaffärer, hyrbutiker, serietidningar och på så sätt räknas det som en revansch på barndomen, säger Victor Clausson som är den som svarat på Barrikadens knippe med frågor.

Vad gör ni om ni vill välja olika spel, blir det armbrytningsduell i Track & Field 2 då?
– Vi är oftast överens mellan varandra. Ibland har någon utav oss mer minnen och relation till ett spel än den andre. Då får man hänga med på den resan och se något nytt man aldrig testat. På senare tid har vi lyckats gå igenom våra samlingar och vet numera vilka spel vi vill köra i kommande säsonger.

Bildruta från det senaste avsnittet där Turtles IV till SNES spelas. Victor har så klart på sig en Turtles-tischa.

Bildruta från det senaste avsnittet (inklippt nedan) där Turtles IV till SNES spelas. Victor har så klart på sig en Turtles-tischa.

Berätta om dagens avsnitt (S04E04), vad får vi se?
– I dagens avsnitt får ni se mycket nostalgiska återblickar från barndomen där vi verkligen kan relatera till spelet och framförallt hela franchisen. Det blir ett evigt smaskande på pingvinlakrits och burköl men dock ett ganska kort avsnitt. Inte kort för er tittare, det hamnar fortfarande på cirka 20-25 minuter, men det tog bara cirka en timma och tjugo minuter att spela igenom det.

Vad var roligast med att spela in det?
– Att få uppleva detta fantastiska spel som vi så länge väntat med att ta oss an. Våra tittare har verkligen bombarderat oss med kommentarer om att spela just detta spelet. Levde det upp till sina förväntningar? Det får ni se! Spelet var som sagt relativt kort och enkelt så vi kunde slappna av mer och bara njuta på ett helt annat sätt.

I er livesändning för ett tag sedan berättade Victor att han gärna ville prata mer om det tekniska i en intervju. Så nu får du chansen! Kan du berätta hur inspelningen av S04E04 gick till?
– Prata gör jag gärna om det men skriva är en annan sak, men jag kan försöka nämna några moment i själva skapandet. Det börjar med att jag åker till Björn då vi numera alltid spelar in hos honom (a.k.a. Björngrottan) där allting är inkopplat och färdigt. Vi riggar upp våra lampor som vi köpt billigt från Ebay som funkat klockrent sedan säsong 2. Bästa köpet ever! Numera använder vi en Framemeister (a.k.a. XRGB-mini), som är en uppskalare som skalar upp RGB till 1080p (HD), detta gör att gameplay-kvalitén blir bättre i avsnitten och vi kan nu spela på en platt-tv.

– Vi har ingen bra dator att spela in med så vi lånar för tillfället en bärbar dator av Björns kompis som spelar in all gameplay via en Elgato Game Capture. Med Framemeistern skickar vi en 720p-signal till Elgaton vilket innebär att vi kan fånga spel i 60fps. Fångar man i 30fps så kan karaktären oftast försvinna när den annars ska blinka eftersom det fattas frames/bilder.

– Kameran som filmar oss är en GoPro Hero3 Black som kan filma i cirkaa sex timmar tack vare ett 64GB-kort. Mickarna som fångar oss är ett par Giant Squid’s myggmickar kopplade till resp höger och vänster kanal till vår Zoom H1-inspelare. Ljudet på tv:n höjs för att lättare synka alla källor och sen kör vi! *high-five.

– När allt är klart överför jag allt material till sin redigeringsdator, skickar en Premiere Pro-projektfil till Björn, och han börjar logga tillfällen under inspelningen. Björn skickar tillbaka den till mig och jag kan nu börja redigera avsnittet mycket lättare.

– Den mest givande delen är spelandet, den icke givande är redigeringen. Ibland är det roligt men oftast ett väldigt tungt klipparbete. Björn loggar, jag redigerar och det har funkat kanon hittills!

Hur stor andel varje moment tar per Revansch-avsnitt. Grafik: Elin Bengtsson

Så här stor andel tar varje moment per Revansch-avsnitt. Källa: Victor Clausson Grafik: Elin Bengtsson

Om någon säger en rolig svordom i spelets gång, antecknar någon det för att vara säkra på att det kommer med?
– Nja, inte alltid. Björn brukar som sagt snappa upp sådant under loggningen så man märker hur viktigt det är att faktiskt logga sitt material för bäst resultat.

Det måste vara pilligt och tidskrävande att få ner flera timmars spelande till runt 23 minuter som avsnitten brukar ligga på?
– Absolut! Det gäller att dela upp spelet per bana, se hur mycket varje bana kan få plats på cirka 20-25 minuter och därefter hitta det mest aktuella materialet som fångar revanschen under avsnittet. Det är den tyngsta delen i skapandet av ett avsnitt.

Känns det onödigt ibland att dö på ett ställe för att då behöva spela om en lång bit och därför få mer inspelat material att gå igenom?
– Björn lider nog mest eftersom han loggar. Jag skippar bara det partiet och hoppar över tills vi är tillbaka där vi dog sist.

Börjar ni känna krav på att leverera efter att ha hållit på rätt länge nu, eller är det fortfarande bara att köra på spontant för att det är kul?
– Det är klart att man vill göra lite förbättringar inför varje säsong precis som artister ändrar lite på sin musikstil för varje nytt album. Det är på gott och ont ibland. Vi tycker dock att showen blivit bättre och bättre för varje säsong. Just nu under säsong 4 känner vi att vi har hittat hem. Avsnitten är enklare att redigera och inte lika tidskrävande. När vi startade Revansch! hade ingen utav oss några barn. Nu har jag en dotter och alla som är föräldrar vet att de äter upp din tid. Även där, på gott och ont, hehe.

Från REvansch! S02E12 - The Legend of Zelda (NES). Björn har så klart på sig en Zelda-tischa.

Från Revansch! S02E12 – The Legend of Zelda (NES). Björn har så klart på sig en Zelda-tischa.

Ni har sagt att ni inte vill lägga upp oredigerat material där ni bara spelar på, varför inte?
– Det saknar kvalité! Alla kan skapa Let’s Plays eller liknande oredigerade videos vilket gör det så ointressant. Det kryllar av denna typen utav videos på internet och hur ska man då sticka ut i mängden? Jag lär mig personligen inget av att drag n drop’a några klipp i redigeringsprogrammet och sedan exportera. Jag vill bli bättre på att klippa och redigera, det blir jag inte här. Filmredigering har alltid varit ett stort intresse för mig och utvecklingen inom redigering likaså. Därför gillar jag inte att leverera oredigerat material med mitt namn på.

–  Ju äldre man blir desto mindre tid har man så vi anpassar avsnittens längd lite efter vad andra i samma ålder skulle hinna med. Vi tycker 20-25 minuter ändå är lagom. Du kan till och med se klart ett avsnitt under tiden du bajsar om du så vill.

Revansch! är med på Patreon, vad får fans om man går med där och varför finns det?
– Som Patreon hos oss blir du uppdaterad med vad som händer bakom kulisserna mellan avsnitten. Du får en exklusiv livestream efter varje nytt avnitt där vi går igenom alla kommentarer, svara på era frågor i chatten och snackar lite om vad vi har på gång med mera. Du får ett månadsmail som sammanfattar vad vi håller på med och planer inför månaden så som mässor, nyheter, hemliga projekt. Vi avslöjar även vilket spel som blir nästkommande avsnitt.

– När vi började fanns det en liten slant att lägga undan till Revansch! varje månad då ingen utav oss blivit förälder ännu… Idag finns det tyvärr inte det och det är här Patreon kommer in. Patreon hjälper oss otroligt mycket med saker som hårddiskar, minneskort, glödlampor som oftast är en förbrukningsvara. Det vi tjänar på Patreon går till att förbättra showen så tittarna kommer märka skillnad på kvalité i avsnitten framöver. Nu skaffade vi precis en uppskalare som jag nämnde tidigare, vilket ger bättre bild i slutändan på gameplay-materialet i avsnitten.

– Planen är också att skaffa en extra kamera för dubbla vinklar och en studiodator så vi slipper dra ut alla sladdar i Björns personliga dator, flytta in den i spelgrottan, för att sedan kunna börja spela in. Detta tar tid och tid lägger vi gärna hellre på att spela än att rigga.

Så här ser de ut – Victor Clausson och Björn Pantzar. Foto: Youtube

Här ser ni deras instagramkonton. Tillsammans har de @revanschtv.

Det är nog många med mig som är i samma sits som er, att man som ung spelade en massa spel som man aldrig klarade. Så till exempel när ni klarade Teenage Mutant Hero Turtles (NES) var det lite av en revansch även för mig, även om det låter konstigt. Tackar! Jag försökte till och med klara det häromåret men kom inte ens till Teknodromen. Vilka revanscher är era bästa?
Gremlins II – The New Batch (NES) är alltid en favorit som vi nämner då det var första avsnittet som jag och Björn gjorde. Gremlins-filmen är något som ligger oss varmt om hjärtat och just denna fredagen så låg stjärnorna i linje och kvällen blev ett minne för livet. Probotector (NES) är något vi kämpade med en hel söndag och var så otroligt roligt, samtidigt som vi kände att vi gjorde lite framsteg hela tiden.

Super Probotector – Alien Rebels (SNES) klarades på en spelträff där vi tillsammans med en massa vänner samlas och spelar spel en hel helg. Just den helgen var det kanonfint väder och omgivningen gjorde att revanschen blev en utav de bästa. Spelet var också sjukt jäkla svårt så lättnaden var enorm där sista bossen föll. Snake Rattle n Roll (NES) måste nog ändå vara den bästa revanschen vi gjort då vi kämpade flera dagar med att klara det och när vi väl gjorde det så dog vi av lycka.

Bildruta från S04E02: Mega Man 3 (NES). Victor har så klart på sig en Mega Man-tischa.

Bildruta från S04E02: Mega Man 3 (NES). Victor bär en Mega Man-tischa.

Slå på en kudde brukar fungera för mig. Andra slänger handkontroller. Vilka utbrott kan ni få?
– Handkontroller har gått i golvet, en kopp full med te har slagits ut, könsord har skrikits, lår har blivit piskade och dörrar har fått knytnävar.

Berätta mer om Björns ”rage-quit” som ni nämnde i livesändningen? Det lät roligt.
– Vi hade precis hittat tekniken för att klara sista bossen i Probotector (SMD) och jag dör mitt sista liv. Jag kände att jag hade gjort större delen av jobbet och Björn fick nu hela äran och klara slutet själv. När bossen exploderar trycker jag på reset! Björn blir vansinnig och vi får köra om hela spelet igen men denna gången klarar vi sista bossen tillsammans. Jag skämdes så mycket för det att det inte blev med i avsnittet men vem vet, kanske finns det bland extramaterialet på en blu-ray av säsong 3?

Star Wars-klädsel och inredning vid S01E06: Super Star Wars (SNES).

Star Wars-klädsel och inredning i S01E06: Super Star Wars (SNES). Ett inte jätteomtyckt spel…

Ni verkar vara som Paris Hilton – ni kan aldrig bära ett klädesplagg två gånger. Hur många olika nördiga t-shirts har ni två egentligen?
– Vi köper alltid nördiga T-shirts så det har blivit en del med åren men lätt 40+ tishor minst per skalle.

Några bottennapp i form av kassa spel som ni vill såga offentligt?
– Joe & Mac kan dra åt helvete! Vilket skitspel oavsett konsol. Det var sista gången jag lyssnar på Björn utan att göra lite research först. Ice Climber var inte så jäkla roligt att spela heller. En stund kanske men inte alla banor. Alla Star Wars-spel till SNES. Den spelmekaniken och kontrollen alltså, vilket skräp. Får panik bara jag tänker på det.

Om en sett alla avsnitt av Revansch! och vill fortsätta kolla tv-spelare på youtube. Vilka kanaler rekommenderar ni?
– Revansch! är väldigt influerad av GameCenter CX (a.k.a. Retro Game Master), en japansk spelshow där mannen Arino ska klara av vissa spel inom 24 timmar. Extremt välproducerat och roligt. De har ofta med inslag från arkadhallar mitt i avsnitten och allt är bara så nostalgiskt att titta på. Bästa showen utan tvekan!

– Sen måste vi ju promota BackTrack där Simon och Tobias (precis som namnet) backtrackar och spelar igenom gamla spel de minns eller önskar att de spelat. Även Tillbaka till NES-tiden där Tobias och hans son William återupplever (Tobias) och upplever (William) retrospel.

Vad är det med smålänningar och retrospel – både ni och Tillbaka till NES-tiden spelar och lägger upp på youtube?
– Det finns inte så mycket och göra i småstäder som Vetlanda (Victor) och Sävsjö (Tobias), därför hittar man sina intressen ganska snabbt och sysselsätter sig genom spel, dator, redigering, filmning och annat kreativt. Eller så är det bara en ren jävla slump bara.

Bildruta från det fantastiskt snygga introt som gjorts med hjälp av Tobias Mattsons grafik. Musiken står chiptunesartisten FantomenK för.

Slutet av det fantastiskt snygga introt som gjorts med hjälp av Tobias Mattson (grafik). Musiken står chiptunesartisten FantomenK för.

Förresten, vad hände med snubben som var med i början av Revansch! säsong 1? Kickade Björn ut honom?
– Nej, nej! Fredrick kände att han hade en annan tanke och bild av Revansch! som inte riktigt stämde överens med min. Därför gick vi skilda vägar men vill man höra hela historian mer i detalj finns det en minidokumentär om bland annat detta i extramaterialet på vår blu-ray för säsong 1.

Ni har cirka 2 000 prenumeranter på youtube, tänker ni att det är jäkligt mycket och coolt eller att ni vill upp på ännu högre nivåer?
– Vi vill gärna ha mer prenumeranter såklart! Vi tror det finns fler där ute som inte hittat oss ännu och vi gillar att få mer åsikter och kommentarer kring våra avsnitt vilket ökar med fler prenumeranter. Vi har gått i tankarna att prata på engelska men snabbt lagt ner den tanken. Vi tror mer på engelska undertexter vilket vi redan börjat med till avsnitten ifrån säsong 1 på Youtube men det tar tyvärr ganska lång tid. Om någon som läser detta är intresserade och vill tjäna lite pengar så hör gärna av er till revanschTV@gmail.com.

Ni borde ju vara med Pewdipie och fajtas i toppen…
– Hahaha! Så fort alla avsnitt har undertexter så lär det inte dröja länge förrän vi high-fivear PewDiPie och delar en Snickers tillsammans.

Jag antar att ni får in många önskningar om vilka spel ni ska spela… så här får ni en till. Pounch-Out till NES! Kommentar kring det förslaget?
– Intresseklubben antecknar…

Avslutningsvis, frågan alla väntat på. Vilka är era favoritpalindrom?
– KUK. Ola Salo. Sallad i Dallas.

Bengt out.

Läs fler intervjuer med retrospelare på youtube:
Från start till credits med MaxHP
Far och son möts genom spelandet