TV-spel: Retrospelskulturen surfar just nu på en enorm popularitetsvåg. Det märks inte minst på youtube där nya svenska tv-spelare ploppar upp som små ”toads” med jämna mellanrum. Ett av de senaste tillskotten är MaxHP med Andreas ”Hiro” och Peter ”Punzerker” som är aktuella med en dagsfärsk SNES-episod som är full av gameplay och gött snack.

– I dagens avsnitt så tar vi oss (förhoppningsvis) genom finalen på Mighty Morphin’ Power Rangers till Super Nintendo. Vi diskuterar som vanligt allt mellan himmel och jord, bland annat en av våra absoluta favorit till TV-serie, säger ”Hiro” och ”Punzerker”.

Om ni ska förklara för någon som inte sett er show, hur skulle ni beskriva MaxHP?
– MaxHP är en kanal där vi spelar spel och snackar om spelet och allt annat vi råkar komma på för stunden. Vi spelar genom spel från början till slut utan att klippa bort något, för vi vill att tittarna ska uppleva hela spelet med oss. Vi har väldigt kul när vi spelar spelen och vi hoppas att de som tittar har lika kul som oss!

Det är riktigt gött snack och skitsnack under tiden, är ni gamla polare?
– Egentligen har vi inte känt varann så länge, bara något år, det handlar nog mer om att vi har liknande tänk och spelsmak. Det blir väldigt lätt att ha en levande diskussion när vi mer eller mindre spelat samma spel genom åren.

Har ni några särskilda mål när ni spelar?
– Målet med MaxHP:s genomspelningar är att ta oss genom spelet, när sluttexten rullar är vi generellt sett nöjda med det.

Saxat från youtube.

Saxat från youtube.

Ni har funnits på tuben i knappt en månad, något ni lärt er redan nu och hunnit justera i inspelandet och dylikt?
– Det blev lite mikrofonproblem tidigt i inspelningarna (det visar sig framförallt i Chip ’n Dale-genomspelningen) men det har vi löst. I våra första videos hade vi väldigt låg ljudnivå på själva gameplayet, vi fick snabbt lite feedback från ett par tittare och vi höll med, så de videos vi redigerar nu har generellt sett ett högre ljudspår från spelet.

Kuriosa: ”Hiro” var med och producerade Syntax Error som gick på P3 mellan 2001 och 2003.

Hur har responsen varit efter den första tiden?
– Helt klart över förväntan! Det kommer in kommentarer på mer eller mindre varje video, vi får lite mail från tittare där vi får bland annat förslag på olika spel vi borde spela. Den konstruktiva kritiken vi fått in har vi ju självklart lyssnat på och försökt anpassat oss efter.

Svampriket, GamingGrannar, RevanschTV, Tillbaka till NES-tiden med flera – det finns ju minst sagt en hel del youtubers som håller på med retrospel. Vad lockar så många till det här?
– Vår plan från allra första början var att vi skulle sitta och spela genom spel tillsammans, utan någon som helst plan på att dokumentera det. Vi har båda haft tankar på denna typen av videos länge, fast på varsitt håll, av slumpen så nämnde vi det för varann och det var då planerna av kanalen började. Så för vår del var det mest slumpen som ledde till detta.

Hiro, du är ju med i GamingGrannar sedan länge, har du övergett det nu eller är det här ett sidoprojekt?
– MaxHP är ett sidoprojekt då vi som GamingGrannar egentligen inte tyckte att den här typen av videos passar in på just den kanalen. Som sagt hade jag tänkt på att göra liknande videos, men för mig är det betydligt svårare att hålla en monolog än en dialog.

Ett måste för en retroserie på "tuben" - ett snyggt intro. Det har även MaxHP.

Ett måste för en retroserie på ”tuben” – ett snyggt intro. Det har även MaxHP.

Berätta lite kort om tekniken, vad för hård/mjukvara använder ni när ni spelar in?
– Det är en väldigt enkel uppsättning. Ett capture card, en vettig mikrofon, en Mac-dator och självklart original hårdvara samt spelen vi spelar. Gärna ett par sköna stolar också! Programmen vi använder är Audacity, El gato’s programvara samt iMovie. Vi kollar på mer avancerade redigeringsprogram för stunden.

En del kör ju att de själva syns då och då i bild, vissa hela tiden, andra knappt någonting. Hur har era tankar gått när ni valt att i princip inte synas mer än i början ibland?
– Det var en sak som diskuterades väldigt tidigt i planerandet, vi känner att själva gameplayet och pratet ska gå före. När man har en kamera upptryckt i ansiktet hela tiden så är det lätt att man automatiskt blir ganska tillgjord. Vi har faktiskt fått många önskningar angående facecam, så vi får diskutera ämnet lite längre framöver för att se hur vi ska göra med den saken!

En annan uppläggsfråga; ni lägger upp allt gameplay i flera delar. Tankar där gentemot att klippa ner spelandet av ett spel till en kort episod?
– Det här var också en sak som diskuterades tidigt. Det är redan så många som klipper sina delar, och de gör ett väldigt bra jobb med det, så vi kände att MaxHP ska köra oklippt. Vi har ju som mål att lägga upp två delar i veckan, ska det då klippas och redigeras extra mycket så blir det svårare att ligga i fas med tiden.

Avslutningsvis, vilka är era favoritpalindrom?
– Peter:” Dromedaren Alp-Otto planerade mord.” (Googlade inte alls detta…)
– Andreas: Apa, för att Donkey Kong, som egentligen inte ens är en apa, hör till en utav mina absoluta favoritspelserier!

Bengt out.

Läs mer om tv-spelare på youtube: ”Far och son möts genom spelandet” (intervju med Tillbaka till NES-tiden)