RSM2017posterTv-spelsmässa: På lördag smäller det. Då är Retrospelsmässan i Göteborg tillbaka efter ett års uppehåll. Och nu med en dubbelt så stor lokal jämfört med 2015. För hajpen med pixliga spel och arkadmaskiner blir allt större och lär pågå för evigt, åtminstone enligt Retrospelsmässans arrangör Sven Johan Nyström:
– Varför skulle det dö ut, det kommer aldrig att bli tråkigt att spela NES eller flipper till exempel.

Inte långt kvar nu, vilka är de sista förberedelserna?
– De sista utställarna får sina platser, mycket skicka information hit och dit så alla vet vars dom ska och vad dom ska göra på själva mässdagarna, det dyker hela tiden upp nåt nytt, säger Sven Johan Nyström, arrangör och pressansvarig för Retrospelsmässan.

Hur många är ni som jobbar inför och sedan under själva mässan?
– Vi är två stycken som planerar mässan och sen är vi cirka 20 stycken funktionärer på själva mässdagen, vi har även en del eldsjälar som hjälper till med enstaka aspekter av mässan.

När man kollar sociala medier och snackar med folk är det många som är riktigt peppade på RSM, känner ni också av hajpen?
– OM VI GÖR!! Har knappt kunnat sova på en månad ;D

Alla kanske inte vet hur det låg till, men varför blev det ingen Retrospelsmässan i fjol?
– Mässan blev för stor och tog för mycket tid för crewet för att fortsätta som den gjort, mässan i sig var det inget fel på men det administrativa bakom behövde en helrenovering kan man säga.

2015 var kön extremt lång, i år är det ny lokal. Är det, tillsammans med eventuellt andra åtgärder, något som kommer snabba upp processen?
– Kön har varit extrem varje år sen starten! Det är alltid lokalen som sätter stopp, spelar ingen roll om man har 100 kassor när lokalen är full får vi inte släppa in mer helt enkelt. Vi tyckte själva att Eriksberg var en STOR lokal första året där men i år så har vi en mer än dubbelt så stor lokal återigen, vi får hoppas att det räcker?!?

Berätta, vad finns det att göra på mässan?
– Även om marknaden är ett stort dragplåster så är våran filosofi att man ska kunna gå en heldag på mässan utan att spendera en krona och ändå ha kul, i år har vi fläskat på med allt, flipper, arkadspel, demostationer, indiespel, cosplay, speltävlingar, pärlplattor och massa annat.. väl inne är allt gratis!

Något man absolut inte får missa?
– Ja allt! Vi har lagt ner massor av energi och entusiasm i allt som dyker upp på mässan, känns omöjligt att ranka något högre än nåt annat.. personligen älskar jag ju flipperspel men skulle inte drömma om att missa några speedruns för det till exempel.

Kommer det några tv-spelskändisar?
– Självklart, vi satsar mest på att främja och bjuda in skandinaviska kändisar så det dyker upp flera youtube-kändisar och branschpersoner, sen lär man nog kunna se både en och två andra kändisar i folkminglet.

Hur länge kan hajpen med retrospel hålla i sig?
– Retrospel är för evigt, varför skulle det dö ut, det kommer aldrig att bli tråkigt att spela NES eller flipper till exempel. Retrospelscommunityt är dessutom supertrevligt så det kommer aldrig bli tråkigt att träffas och umgås heller.

Sista frågan, vilken är din favoritdinosaurie?
– Lätt mina dinosauriebarn. Arthursaurusen och Ellinorus-rex!!

Bengt out.

P.S. Som ett extraliv till artikeln kan ni spana in nedan när Sven gästar GamingGrannar och snackar ännu mer inför Retrospelsmässan.