Game on: 1995 släpptes de sista officiella spelen till den klassiska gråa Nintendokonsolen. Men snart kommer ett helt nytt svenskt spel då Norrköpingsduon Stefan Kratz och Marcus Pettersson jobbar för fullt med sitt pusselspel Soko Banana. Under Retrospelsmässan i Göteborg gick det att provspela ett demo och det gjordes såklart även reklam för kickstartern som pågår fram till den 3 juni.

Stefan Kratz och Marcus Pettersson från Flip for fate visade upp kommande 8-bitspelet Soko Banana under Retrospelsmässan. Bild: Jonas Bengtsson

Berätta om Soko Banana?
– Det är ett pusselspel till Nintendos gamla 8-bitskonsol som hade sin storhetstid under 80-talet. Den är vi uppvuxna med, jag och Marcus som är den andra killen som jobbar med det här. Det har alltid varit en dröm att göra ett eget spel till den konsolen och nu har vi börjat göra det. Här på mässan har vi en demo igång med fyra banor och så berättar vi om kickstartern som vi har för att samla ihop pengar för att kunna ge ut det som kassett, berättar Stefan Kratz när Barrikaden stannar till vid deras bord på Retrospelsmässan som gick av stapeln den 4 och 5 maj på Bananpiren i Göteborg.

Demot på fyra banor fanns att spela på mässan. Bild: Jonas Bengtsson

Vad går spelet ut på?
– Det går ut att på att få ut alla lådor ur ett lager, genom utgången. Backstoryn är väldigt komplex; Det är helt enkelt så att lådorna innehåller bananer och man måste ha bananer till bananfestivalen, så det är ett allvarligt tema, skrattar Stefan Kratz. Demot består av fyra banor i lite varierande svårighetsnivå så att man får känna på spelmekaniken.

– I enkla ord är det ett pusselspel där man inte kan flytta lådorna fritt utan man kan bara putta dem i framåtriktningen som man står i. Sedan finns det några småbananer utströdda som man kan plocka upp för att låsa upp lite extragrejer.

När det är klart, hur många banor blir det då?
– Då är tanken att det ska finnas runt 50 banor, och det kommer att utspela sig på olika öar med olika teman där grafiken och musiken varierar så man får lite förändring och variation i spelandet. Det tänkta releasedatumet är i mars nästa är, då ska vi ha de fysiska kassetterna utskickade till de som väljer att köpa den.

Har ni bakgrund som spelskapare eller programmerare?
– Vi jobbar båda som utvecklare så den grejen har vi med oss. Och så har vi vuxit upp tillsammans och gjort många projekt. Både spel, musik och grafik till olika grejer – men det är första gången vi bygger ett 8-bitspel, det är en pojkdröm som blir sann.

Hur svårt är det?
– Hyfsat svårt. Vi har väldigt bra hjälp av ett verktyg som heter NES Maker, där man lägger en grundplåt till spelet och sedan får man anpassa det med ganska besvärlig kod. Det är inget modernt språk man skriver i, det heter assembly, men det är värt det.

Har ni pratat med Nintendo och Bergsala om det här?
– Inte än. Vi får se om det blir aktuellt på något sätt. Konsolen är så gammal och preskriberad, höll jag på att säga, så det ska gå bra att köra.

Vad är förhoppningen med kickstartern?
– Förhoppningen är att vi ska lyckas med vårt mål som är att samla ihop 50 000 kronor. Det mesta av de pengarna går till att producera de fysiska utgåvorna, det ska ju vara kartong, manual och kassett. Sen får gärna ännu fler än de som är med i kickstarten köpa det, för vi gillar att folk får spela sköna 8-bitspel helt enkelt.

Så här ser det ut inne i spelet. Bild: Flip for fate

Vad tycker du själv om att spela Soko Banana?
– Jag är ju lite partisk kanske, haha, men det tilltalar mig det här konceptet med ett avslappnande spel. Att det inte finns någon tidsgräns och inga prestationskrav, utan man kan ta god tid på sig och köra i sin takt och klura.

Hur ofta släppts det kassetter med Nintendo 8-bitspel nuförtiden?
– Det är inte jätteofta, men det har roligt nog börjat dyka upp lite. Dels tack vare verktyget NES Maker som finns nu, men även för att intresset för retrospel och särskilt Nintendo är väldigt stort. Så det dyker upp lite här och där och det finns även några andra som är på gång. Men visst är det ovanligt. Några kommentarer här i dag har varit ”men det kan väl inte komma nya spel till en sådan gammal konsol”. Men det kan det, och det gör det.

Bengt out.

FAKTA

1983
…släpptes konsolen i Japan under namnet Famicom. 1985 kom den till USA men hette då Nintendo Entertainment System (NES). Den 1 september 1986 kom Nintendo, som konsolen kallades i folkmun, till Sverige.

6
…NES-spel fanns det vid releasen i Sverige; Ice Climber, Mario Bros, Pinball, Popeye, Tennis, Excitebike. Superpopulära Super Mario Bros kom inte förrän året därpå, i maj 1987.

714
…spel släpptes totalt till konsolen. Men bara 210 släpptes officiellt i Sverige via distributören Bergsala AB i Kungsbacka.

440 000
…medlemmar hade Nintendo Videospelklubb som mest. Medlem nummer ett var programledaren Ulf Elfving.

8
…bitar bestod processorn av som hade en kapacitet på 1,66 MHz.

35…
kronor per dygn kostade det år 1991 att hyra en konsol i en videoaffär. Spelen kostade däremot 45 kronor styck per dygn.

10 000
…kronor, eller mer, kostar ett av de mest ovanliga och mest eftertraktade NES-spelen – Mr Gimmick – när det för ovanlighetens skull läggs upp på Tradera eller Blocket.

25…
olika färger kunde visas samtidigt på skärmen.

Källa: Internet