Ingen Retrospelsmässa utan Pappas Pärlor som såklart var på plats. Foto: Elin Bengtsson

Ingen Retrospelsmässa utan Pappas Pärlor som såklart var på plats. Foto: Elin Bengtsson

Tv-spelsmässa: Lika glad som Mario blir när han får träffa prinsessan, minst lika glad tror jag att majoriteten av besökarna var av att åter få besöka Retrospelsmässan efter ett års uppehåll. Barrikaden var på plats på Bananpiren i Göteborg och bjussar här på lite smått och gott från mässan den 29 april.

De nya lokalerna som rymde 4 000 verkar ha gjort susen, för när jag kom på eftermiddagen var kön två personer lång. Vad jag förstått så gick det snabbt och smidigt även vid öppning. Ett stort plus då det klagats på extremt långa köer tidigare år. Dock har det inte varit långsam personal som varit problemet utan att lokalerna inte kunnat svälja alla horder av besökare.

I Tillbaka till NES-tidens specialreportage kan man i början se den lååånga kön en timme innan öppning. Klippet är länkat/framspolat till när kön visas.

Nummer 1 i kön började köa två på natten! Respekt! Mässan öppnade nio på morgonen.

###

Siffror som plockats från www.retrospelsmässan.se:

Totalt antal besökare 2017: Cirka 3700, av dessa var:

3100 – Besökare vuxna och barn
400 – Utställare
100 – Retrospelsmässans gäster
50 – Press
26 – Funktionärer
11 – Speedrunners
2 – Arrangörer

Besökarantalet peakade runt 12:00 och då var det ca 3000 personer (besökare och utställare) samtidigt inne i lokalen.

###

Mikel Rylander sprang hem Super Mario Bros-SM, tror knappt han gjorde ett misstag under hela turneringen. Grattis! Ni kan se hela tävlingen i youtube-klippet nedan, ljudet kommer igång efter 20 minuter…

Även undertecknad deltog i SM men bjöd på en långt ifrån pixelperfekt insats á la Mikel Rylander. Men jag är ändå lite stolt över att ha gått vidare efter vinst i första matchen (16-delsfinal). Spelade för två-tre månader sedan men annars ingen träning inför. Det hade säkerligen inte hjälpt då jag blev utslagen av skicklige Johan Grape som i nästa omgång slog ut speedrunnervirtuosen Dxtr. Delad SM-nia kan jag kalla mig…

Tycker att SM, precis som hela mässan, var väldigt välarrangerat. Plus för tydliga regler, slutspelsträd samt en snyggt förberedd upphöjd scen där två spelare möttes heads-up vilket gick att se på projektorduken.

RevanschTV-Björn gjorde ett bra jobb som presentatör/kommentator/konferencier för tävlingen.

###

Youtubarna GamingGrannar fortsätter att göra ett fantastiskt jobb ute på retrospelsmässor runt om i Sverige.
Laddade med sin entusiasm, kunskap och nyfikenhet är det en fröjd att följa dem på deras äventyr/intervjuer. Och extra plus att de alltid är riktigt snabba ut med det färdigklippta materialet. Frågan är bara när de ska skaffa sig en riktig mic, hehe. Dave verkade bara hunnit med några timmar, sen bar det hemåt då barn två är på väg.

Det underhållande poddparet Par i pixlar var även de på plats och intervjuade samt att de snackade om vad som var bra/mindre bra på RSM. Bra lyssning, som alltid!

Sen gjorde legendariska radioprogrammet Syntax Error comeback! Hallå, P3, ta tillbaks det här programmet, tack!

###

Köpte en bebis/barn-t-shirt av Tillbaka till NES-tiden-Tobias som tryckte på plats efter önskemål om motiv och färg på tröjan. Sonen William syntes inte till, han tyckte det var roligare vid arkadmaskinerna enligt pappan.

###

Men Tobias var långt ifrån den enda farsan på plats då Pappas Pärlor var på mässan med sina fantastiska kreationer, gillar skarpt hötorgstavlorna med ditlimmade pixelmotiv. Supertrevlig och rolig är han också!

Nicklas Barklund på Retrospelsmässan. Foto: Elin Bengtsson

Nicklas Barklund på Retrospelsmässan. Foto: Elin Bengtsson

###

Ett av mina ”main quests” var att få tag i en handkontroll till min NES Mini Retro (vet aldrig vilken ordning orden ska vara). Och precis innan jag gick hem hittade min polare en bootleg-variant. Inte så konstigt då Nintendo slutat tillverka dem. 125 kronor har aldrig varit så skönt att bli av med.

###

Dyraste spelet jag såg var ett boxat Mr Gimmick (NES) för 12 000 spänn. Wow.

###

Hann tyvärr aldrig spela det nya svenska Huntdown, dock hängde jag över axeln och spanade. Fick lite sköna pixliga 80-tals-, Duke Nukem- och Kung Fury-vibbar i 2D-skjutarplattformsspelet som ska släppas ”överallt”. Check it out!

###

Säsong 3 på Blu-ray av RevanschTV inköptes av Victor och Björn som också fick posa för Barrikadens instagram. Ett gött snack blev det också och jag fick bland annat veta att Victor en gång chattat med fyra Tobias samtidigt 🙂

###

SM-mästaren i Pac-Man Nicklas ”Barkbåt” Barklund var där och sålde främst japanska Sega-spel. Något som verkade ha gått åt som Nes Retro Mini (var det här rätt?) i solskenet. Barklund var dock aldrig med i Super Mario Bros-SM…

###

Många goa flipper-och arkadspel samt tjock-tv-apparater med tillhörande gamla konsoler stod uppställda. Där var det däremot köer kan jag lova. Hann inte spela särskilt mycket då SM och loppisområdet hade min prioritet.

###

Hann bara se lite kort på en Super Mario World-speedrun (har jag för mig), men som tur är ska hela sändningen upp på youtube (har dock ej lyckats hitta den ännu).

Jag är för övrigt så otroligt imponerad av speedrunners så det finns fan inte. För länge sen tyckte jag att jag var snabb på att klara Mega Man 2, men så var tydligen inte fallet…

###

Apropå Mega Man 2 så utnämner jag här och nu Air Man-utklädnaden till ”bästa cosplay”. Så sjukt jäkla megabra (kunde inte låta bli).

Hur Air läget, man? Undertecknad polade med Air-Man på mässan. Foto: Jonas Bengtsson

Hur Air läget, man? Undertecknad polade med Air-Man på mässan. Foto: Elin Bengtsson

###

Bäst av allt: Arrangören skriver redan nu på hemsidan att det blir RSM även 2018. Woop woop!

###

Bengt out.