SM-tävling: Barrikaden öppnar spelbutiken som vi kallar för 2019 genom att leverera en rapport från SM i Pac-Man som avgjordes i december på Stockholms Spelmuseum. Titeln togs hem av 14-årige Rikard som visade var arkadskåpet ska stå då han slog pappa Magnus i finalen.

Gott om folk, publik, spelare och arkadfantaster på plats under SM i Pac-Man. 2018 års trea Nils Ek vid spelet. Bild: Ludde på Insert Coin

Den femte upplagan av Pac-Man-SM avgjordes på Markvardsgatan 2, Stockholms Spelmuseum. Det var ett 60-tal på plats för att kolla in eventet, men också för att tacka av Tobias Bjarneby och övriga i LEVEL-gänget som lägger ner tidningen efter tolv år och 127 nummer. Givetvis mycket tråkigt då Tobias är en riktig pionjär, men det var många på plats som ville delta i avtackningen och få ett sista LEVEL-nummer signerat.

Nintendo-Magasinet (1992-1994). Super PLAY (1996-2004). LEVEL (2006-2018). Stockholms Spelmuseum (198X)

Men nu till det roliga biten… SM-tävlingen i Pac-Man! Det var som jag tidigare nämnde den femte upplagan av denna tävling och under åren har vi fått se tre olika Pac-Man-vinnare: Vinnaren av den första upplagan, Tommy ”Pac-Man” Eriksson, den mångsidige Bikelund (vinnaren av två Pac-Man-SM samt fyra Pong-SM), samt förra årets mästare, ClearEyes. Men i år fanns det flera som ville utmana om vinsten.

Ettan Rikard vid spaken. Bild: Ludde på Insert Coin

SM i Pac-Man spelas genom ett öppet kval där de åtta bästa spelarnas score summeras och senare möts de i ett seedat matchspel. I år var de genomsnittliga kvalsiffrorna bättre än någonsin, vilket kändes otroligt inspirerande. Det är också ett kvitto på att sporten utvecklas och går framåt.

Inbjudan för årets tävling kanske kom något sent, vilket gjorde att flera spelare uteblev, däribland Tommy Eriksson och förra årets vinnare, ClearEyes. Det blev ingen vidare kväll för amatörerna, utan flera rutinerade spelare gick vidare till kvartsfinal. En av kvällens större överraskningar var att grundaren av Pacman-SM, Blomman, missade kvalgränsen med några få poäng. Tack vare hans stora engagemang gick den första tävlingen av stapeln i oktober 2014.

När vi under kvällen pratade med några av spelarna så höll de Bikelund som en av sina storfavoriter, men så även far- och sonduon Magnus och Rikard. Det blev till slut en familjeaffär i finalen där unge Rikard visade att han var familjens överhuvud. Något officiellt score går dessvärre inte att redovisa då maskinen slängde in handduken och startade om, men redan då hade Rikard nått över 60 000 poäng.


Medaljörerna på SM i Pac-Man 2018:
1) Rikard Hjerpe
2) Magnus
3) NilsDC

Rikard är en endast 14 år gammal och mycket lovande talang och han vann Ms. Pac-Man-SM tidigare under året och har nu en dubbel i Pac-Man. En av nycklarna till hans framgång är att han visar en otrolig kyla och rutin när han spelar. Det som närmast går att jämföra måste vara den unge Pelé som slog igenom i Sverige vid fotbolls-VM 1958.

Så här kommenterar Rikard själv guldet:
– Det kändes fett kul att vinna, jag var ju på SM 2016 och 2017 och då kom jag trea och fyra, så det var kul att komma först. Sen var det väldigt roligt att läsa allas kommentarer på instagram när folk sa grattis och så var det kul att läsa inlägget på Facebook från Insert Coin.

Hur var det att slå pappa Magnus i finalen?
– Det kändes bra. När vi kör mot varandra hemma så brukar han vinna, så det var kul att vinna över honom på SM.

Hur ska du försvara titeln 2019?
– Jag får öva en del till nästa år, för om Tommy och Magnus kommer så kan det nog vara svårt att vinna.

Pacstreet Boys? Njae, men däremot 2018 års trea, etta och tvåa under prisutdelningen. Bild: Ludde på Insert Coin

Själv knep undertecknad i år en bronspeng vilket var trevligt. Men tror att Pac-Man-sporten kan utvecklas ännu mer med några förändringar:

1 Streama finalen på Twich. Detta leder till att man når ut till nya samt att man kan få se riktigt bra spelare live utan att behöva vara på plats.
2 Sätt ett datum redan nu. Att man alltid kör sista helgen i november eller liknade. Så det blir en tradition och dom bästa spelarna hinner förbereda sig och toppa formen.
3 Spegla arkaden på en storskärm så dom som inte spelar kan kolla samtidigt. Man vill ofta inte komma för nära personen som spelar men det är spännande att se hur det går. Så mitt förslag är att göra det som Pong-SM då får man med sig publiken.

Avslutningsvis tycker jag att det är ett härligt gäng som är med och arrangerar och spelar och låt oss ta nästa steg 2019. Väl mött Pac-vänner.