Bild från Stockholms Spelmuseum.

Bild från Stockholms Spelmuseum.

Födelsedagskalas: För ett år sedan öppnade en riktig Barrikaden-favorit: Stockholms Spelmuseum. Undertecknad var där på öppningsdagen och i helgen firades ettårsdagen, 1 september, med att dela ut presenter till besökarna. Totalt har det varit 25 000 besökare det första året.

Grattis Stockholms Spelmuseum! Hur firade ni?
– Tackar! Vi firade genom att under födelsedagshelgen bjuda våra besökare på ”Stora Spelboken: från A till Ö”. Annars firade vi inte på något speciellt sätt. Men vi hoppades att en liten present kunde locka till sig både nya och gamla besökare och att de skulle ta chansen att spela och upptäcka vår utställning under helgen! säger Louisa Aiello, projektledare på Stockholms Spelmuseum.

Ni har haft över 25 000 besökare sedan starten. Hade ni räknat med denna succé?
– Nej, verkligen inte, det har överträffat både våra förväntningar och beräkningar. Men superkul såklart. Roligt att både stora och små besökare kan ha roligt tillsammans här hos oss.

Vad har varit svårast?
– Teknikstrul och att beräkna besökarantal.

Premiärdagen för ett år sedan. Bild från Instagram: @stockholms_spelmuseum

Premiärdagen för ett år sedan. Bild från Instagram: @stockholms_spelmuseum

Ni har haft flera populära aktiviteter så som Pac-Man-turnering och en släppfest för Nintendo Classic Mini. Vilket av alla event är ni mest nöjda med?
– Pokémonhelgen i juni då vi gick ”all in” på Pokémon i spel, konst och pyssel var väldigt lyckad och uppskattad! Det känns också roligt att vi har kunnat göra smalare events som exempelvis en japansk rollspelsfestival med tillhörande fest. Vi är också jättenöjda med att vi är ett alternativ till större institutioner som Tekniska museet och Naturhistoriska museet under skollov och helger.

Vad händer nu, år två?
– Vi jobbar kontinuerligt med att hålla utställningen vid liv genom att ofta försöka byta ut spel, konst och föremål – besökare ska kunna återkomma och ändå upptäcka något nytt varje gång. Sedan vill vi fortsätta att erbjuda roliga aktiviteter för alla – från barnfamiljen till spelnörden – men inte nödvändigtvis under samma tillfälle.

Till sist. Om man missat Stockholms Spelmuseum, varför ska man besöka er?
– Vi är en plats där hela familjen kan ha roligt! Vi låter våra besökare själva uppleva spelen och maskinerna som genom åren format spelkulturen. Vår förhoppning är att det ska vara en plats som inspirerar nostalgiker lika mycket som den överraskar en ny generation spelare.