TV-spel: På Retrospelsmässan i Göteborg den 16 maj var det världspremiär för dokumentären med det passande namnet ”Fyrkantiga ögon”.
– Vi kan absolut se hur den här kulturen fortsätter att blomstra, säger regissören och producenten Erik Sjölin.

Berätta om hur du/ni fick idén med att göra den här dokumentären?
– Jag upptäckte Retrospelsmässan första gången 2013 och tyckte den var väldigt rolig. Så efter att jag hade kommit hem från en videoproduktionsutbildning i Kalifornien hörde jag av mig till Retrospelsmässan och frågade om de behövde en trailervideo till mässan 2014. Det visade sig att de redan hade en annan som höll på med en trailer.

– Men de ville ändå ta ett möte eftersom de länge haft en idé om att dokumentera själva mässan. Efter ett par öl tillsammans med ett gäng andra filmare så slog vi slag i saken. Under produktionens gång växte sig projektet större på grund av allt fantastiskt material vi fick under filmningen på mässan 2014. Vi beslutade oss då för att göra en film om hela retrospelskulturen i Sverige, i stället för en dokumentär endast om mässan, berättar Erik Sjölin som varit både regissör och producent för Fyrkantiga ögon.

Det första inspelningstillfället var på Retrospelsmässan förra året och produktionsteamet har bestått av en handfull entusiaster.

Owe Bergsten från Bergsala (som tog NES till Sverige) är såklart med. Bildruta från dokumentären Fyrkantiga ögon.

Owe Bergsten från Bergsala (som tog NES till Sverige) är såklart med. Bildruta från dokumentären Fyrkantiga ögon.

Vad kommer tittarna att få se i dokumentären?
– Dokumentären sammanfattar flera områden inom retrospelkulturen. Dels varför det är stort i Sverige, vilka känslor spelen väcker från barndomen, vänner och familjerelationer kopplat till spel, samlande, musiken, demoscenen, forum, mässor och generationsskiften är bara några exempel.

– Under produktionens gång har vi fått lära oss massor om retrospelskulturen, jag och de två andra filmarna i vårt kärnteam har själva inga expertkunskaper inom området, därför har vi fått använda oss av experter och deras tips om vad som ska lyftas i filmen.

Från årets retrospelsmässa i Eriksbergshallen i Göteborg. Foto: Jonas Bengtsson

Från årets retrospelsmässa i Eriksbergshallen i Göteborg. Foto: Jonas Bengtsson

Det känns som retrospelskulturen sprudlar i Sverige med alla möjliga mässor och tävlingar. Har ni den uppfattningen också efter att ha gjort dokumentären?
– Vi har verkligen fått lära känna flera framträdande karaktärer i retrospelskulturens Sverige och även de mötesplatser som finns representerade. Vi har tyvärr inte kunnat dokumentera allt, men vi kan absolut se hur den här kulturen fortsätter att blomstra.

Något särskilt som ni lärde er under arbetets gång som ni överraskades av?
– Vi lärde oss massor, och vi är så glada över att vi har blivit så vänligt bemötta och inbjudna av alla som har ställt sig positiva till produktionen. Man känner sig mycket välkommen in i kulturen.

Ni sålde DVD:n och hade premiärvisning på Retrospelsmässan i Göteborg. Hur var mottagandet och intresset bland besökarna?
– DVD och Blu-Ray fanns tillgängligt under mässan. Mottagandet på mässan och forumen har varit till största delen helt fantastiskt, säger Erik Sjölin och hälsar samtidigt att bara ett fåtal exemplar finns kvar att köpa av dokumentären.

Vad händer nu med projektet?
– Filmen har skickats till SVT och vi kommer även göra den tillgänglig online för de som har eller ska införskaffa de fysiska exemplaren. Vad som händer efter det får vi se.

Bengt out.

Mejla dokumentar[a]retrospelsmassan.se om ni är intresserade av att köpa ett exemplar.

Se trailern till Fyrkantiga ögon nedan: