SM i Pac-Man: Mycket av årets SM kom att handla om de två giganterna på den svenska Pac-Man-scenen: 2014 års vinnare Tommy Eriksson och 2015 års vinnare Nicklas Barklund. Inte enbart då arkadvirtuoserna möttes i semifinalen utan även sedan Tommy börjat trashtalket redan dagen innan med att kalla Barklund för ”Barkbåt” i en Facebookvideo. Dock med glimten i ögat ska förtydligas.
Men inget, inte ens trashtalk och ett utbytt moderkort, kunde stoppa Nicklas Barkbå… förlåt Barklund som tog hem SM-titeln i Pac-Man för andra året i rad.
– Det känns ganska skönt faktiskt, säger den glade SM-vinnaren Nicklas Barklund.
– Hör du det ”Barkbåt”, nästa år. Nästa år! morrar en revanschsugen Tommy Eriksson.

> Ni som följer Barrikaden på instagram kunde följa liverapporteringen från lördagseftermiddagens SM-slutspel i Pac-Man på Retro Games-mässan i Stockholm. Och innan dess på Facebook hade Nils Ek lagt upp en video på förmiddagen där han intervjuar Pac-Man-spelarna Magnus och Tommy.

> Barrikaden hade med en deltagare, alltså undetecknad, i finalen. Dock utan större framgång. Men däremot följde jag alla matcher spänt och fick också ett snack med vinnaren Nicklas Barklund och trashtalkaren Tommy Eriksson efteråt. Kolla in länken för resultattavlan. Scrolla ner för bilder och intervjuer.

Efter ett öppet kval under dagen så var det till slut tio finalister som stod på scenen för att i ett slutspelsträd göra upp om SM-titeln i Pac-Man. Foto: Simon Nilsson Larsson

Efter ett öppet kval under dagen så var det till slut tio finalister som stod på scenen för att i ett slutspelsträd göra upp om SM-titeln i Pac-Man. Arrangören Blomman står och pekar. Foto: Simon Nilsson Larsson

Grattis till guldet!
– Tack så jättemycket, säger Nicklas Barklund några minuter efter prisutdelningen.

Hur känns det att vinna Pac-Man-SM?
– Det känns ganska skönt faktiskt. Jag vann ju förra året också så egentligen hade jag inte så mycket press, för jag kände att ”ah men jag vann förra året så då behöver jag inte vinna i år”. Och jag kände också att motståndet är ganska svårt som vanligt, dels med Tommy (Eriksson) och så fick jag reda på i kvalet att en kille som var med scorar skithögt. Jag blev ganska nervös först men det kanske hjälpte lite för då släppte det sen och jag blev lugn.

Nicklas Barklund in action under SM i Pac-Man. Foto: Simon Nilsson Larsson

Nicklas Barklund in action under SM i Pac-Man. Foto: Simon Nilsson Larsson

Hur mycket har du tränat inför?
– Jag gick hem till en kompis igår (i fredags), hon har en arkadmaskin med Pac-Man, och jag var väl där och spelade i tre timmar. Så det blev en del i sträck då, annars har jag spelat ganska mycket Pac-Man sedan tidigare så jag har rätt bra koll, det är bara så att man kommer in i det. Men inte för att det hjälpte så jättemycket för det här var ju supersvårt.

Ja, det var ju tydligen specialinställningar med hard-svårighetsgrad och inga extraliv…
– Nä, och det var jag inte alls beredd på. I kvalet så märkte jag att spökena agerade helt annorlunda så jag blev tvungen att anpassa mig.

Tyckte du det var lurigt gjort av Blomman (arrangören)?
– Ja, verkligen, haha. Nä, men det blev ju lika svårt för alla.

Vad tänkte du när du fick möta Tommy redan i semifinalen?
– Jag var faktiskt inte så nervös. Jag visste att han kan få bra poäng, men eftersom jag slog honom i finalen förra året så vet jag att han kan bli nervös och få jättedåliga poäng. Och det var det som hände så jag var ganska nöjd ändå.

Det verkar ha varit bra att vara andreman att spela?
– Ja, det kände jag liksom. Men i finalen tror jag det var skönt att börja för jag gjorde ändå ganska bra poäng och så blev den här Clyde nervös och spelade lite dåligt. Så då var det en ganska bra taktik tyckte jag, det är det som det handlar om.

Vad tyckte du om Tommys trashtalk om ”Barkbåt” inför turneringen?
– Haha, jag tyckte det var superkul.

Jag såg att du hade ett par avklippta arkadhandskar, berätta mer om dem?
– Ja, eller det var bara att jag lånade min flickväns handskar. Jag hade dem på Pong-SM också faktiskt för mina händer blir så kalla så då är det skönt att ha nåt som värmer.

Det hade inte blivit SM-guld utan dem eller?
– Nä, det tror jag inte, hehe.

Du gav bort förstapriset såg det ut som, det stora gula Pac-Man-gosedjuret?
– Ja, jag gav bort det till killen som kom trea, Rikard tror jag han hette, för jag fick likadana priser som förra året faktiskt. Så jag har de här grejerna hemma, det sa Blomman innan också. Så då kunde jag lika gärna ge bort litegrann.

Du borde ha en bra samling med Pac-Man-saker hemma nu då?
– Jo, jag börjar få det, haha. Förutom SM i fjol så vann jag ju tävlingen på spelmuseet för ett tag sedan och då fick jag massa ”merch” där med.

Vinnaren poserar efter andra raka SM-guldet i Pac-Man. Foto: Jonas Bengtsson

Vinnaren poserar efter andra raka SM-guldet i Pac-Man. Foto: Jonas Bengtsson

Vad har du för andra SM-guld? Vann du Pong-SM i år igen?
– Ja, där har jag vunnit tre gånger, och nu Pac-Man två gånger. Och så var jag faktiskt med och tävlade i en helt annan grej. En cykelbudstävling, som var för tre veckor sedan – Nordiska cykelbudsmästerskapen, det lyckades jag vinna också. Så jag har vunnit tre SM-guld på en månad, så det går ganska bra, haha.

Inget mer du tänkt ställa upp i närmaste tiden?
– Nä, inte vad jag känner till, men har du några tips så…

Hmm, jag ska kolla upp det…
– Haha, jag ställer upp i det jag hittar liksom. Jag tycker det är så kul med tävlingar. Jag är en tävlingsmänniska, det är jag faktiskt.

Hur ska du fira det här SM-guldet?
– Det blir nog att gå hem och äta en god middag.

……………………………………………………………………………………………………………………..>)

Ingen revansch i år för Tommy "Mr Pac-Man" Eriksson. Foto: Simon Nilsson Larsson

Ingen revansch i år för Tommy ”Mr Pac-Man” Eriksson. Foto: Simon Nilsson Larsson

Utslagen i semifinalen, vad säger du om det, Tommy?
– Jag tänkte lira precis likadant som i kvalet där jag fick 29 700 som highscore, som för övrigt ingen tog i finalen ändå. Så jag tänkte jag lirar exakt likadant. Men då gick inte spökena som de ska gå så någonting är annorlunda i det där PCB:et som slumpar hur de ska gå. Det går inte att lära sig in ett mönster.

Lurigt av Blomman?
– Näe, jag vet inte. Det är lika för alla. Men att man fick så pass hög poäng innan och sen bara ner till 13 000 var helt värdelöst. Och att dö två liv på första banan, då är det kört liksom.

Att dö två liv på första banan händer ju inte på en vanlig maskin direkt.
– Nä, precis. Så jag är lite missnöjd.

Vad säger du om vinnaren, Barklund?
– Han glider alltid in på nåt bananskal. På nåt sätt håller han sig kvar liksom, det var nära att nån slog ut honom men han hängde kvar på ett bananskal. Men han klarar sig alltid, när det väl gäller så klarar han sig.

Din införhets med trashtalk i en Facebookvideo funkade inte alltså?
– Näe, det var lite synd.

Vad säger om den då?
– Hehe, det var mest en kul grej. Hör du det ”Barkbåt”, nästa år. Nästa år!

Vad tycker du om årets mässa?
– Jodå det har varit bra, jag saknade flipperspelen. Men nu hörde jag att det var ett amerikanskt PCB till Pac-Man så jag får ju ta och köpa ett sånt och träna med till nästa i stället för det europeiska.

Eller träna med båda ifall Blomman byter tillbaka nästa år?
– Ja, det är kanske så jag måste göra.

/Bengt out (nia i Pac-Man-SM)

Extraliv – från arkivet

Intervju med Nicklas Barklund från SM 2015: Barklund bärgade guldet på SM i Pac-Man
Intervju med Tommy Eriksson från SM 2014: Historiskt SM-guld i Pac-Man