Zombievecka: Den svenska zombiefilmen Zon 261 har premiär om ungefär ett år och utspelar sig i Landskrona. Men regissören Fredrik Hiller kallar helst sitt verk för en monsterfilm.
– Filmen har en stor vändpunkt som vänder upp och ner på allt, säger han.

Zon 261 är något så spännande och ovanligt som en kommande svensk zombie/monster/action-film. Filmen är fortfarande under produktion och biopremiären är tänkt att ske om ett år.

Regissören Fredrik Hiller.

Regissören Fredrik Hiller.

– Vi siktar på våren 2015. Vi har spelat in i princip allt. Det som återstår är lite kompletteringar, berättar regissören Fredrik Hiller.

Hur viktig del har crowdfundingen varit? 

– Inte speciellt stor.

Behövs det ännu mer pengar för att ro projektet i hamn?

– Vi söker pengar för post-produktionen.

Det är en hel del etablerade skådespelare med, Jonas Malmsjö och Per Ragnar till exempel, var de svåra eller lätta att få med i filmen?

– Jag känner ju de flesta sedan tidigare. Och jag vill tro att manuset gjorde att de kände att de måste vara med, säger Fredrik Hiller som märkt av ett stort intresse för filmen i Sverige såväl som utomlands.

– Det känns givetvis väldigt roligt att det är så.

Beskriv Zon 261 med fem ord?

– Monsterfilm som inte är monsterfilm.

Du kallar alltså inte Zon 261 för en zombiefilm utan för en monsterfilm/actionfilm. Kan du utveckla det resonemanget?

– Filmen har en stor vändpunkt som vänder upp och ner på allt. Utan att avslöja något om det, så har den vändpunkten med den distinktionen att göra.

Har du fler projekt du arbetar med samtidigt?

– Ja. Ett flertal, i olika utvecklingsstadier.

Ett äldre ”projekt” som Fredrik Hiller var delaktig i är filmen Röjar-Ralf. Där hyllades han för övrigt av Barrikaden för sin röstroll som ryske Street Fighter-karaktären Zangief. Fredrik Hiller har även regisserat Psalm 21 samt varit med i Beowolf tillsammans med Anthony Hopkins, John Malkovich och Angelina Jolie.

Hur ser ditt eget zombie-intresse ut? Någon favoritfilm eller bok genom tiderna?

– Det låter kanske märkligt, men jag har inte varit en stor zombiefilms-fan. Jag tycker mycket om 28 Dagar Senare och The Walking Dead, eftersom de fokuserar på dramat inom och mellan människorna, med katastrofen som fond och drivande faktor. Jag gillade också World War Z – i synnerhet boken.

zon261 affisch

Filmaffisch för Zon 261.

Skulle du själv vilja vara med om en zombieapokalyps?

– Helst inte. Men vem vet, det kanske är utvecklande (skratt).

Filmen utspelar sig i Landskrona, är det för att du vill att staden ska utplånas eller finns det några andra anledningar?

– Ja, helst, haha. Nejdå. Landskrona är en i mångt och mycket väldigt vacker stad, och vi har träffat många fantastiska människor där. Vi lade filmen där för att Landskrona är väldigt visuellt, lagom stort och ligger på västkusten. Och för att filmens tema, främlingsfientlighet, är ett minst lika aktuellt tema i staden som i Sverige och Europa i övrigt.

Zombiepopularitetsvågen sköljer över världen, hur länge tror du den håller i sig?

– Jag tror att alla populärkulturella fenomen speglar något i Die zeitgeist. Den ekologiska krisen som tornar upp sig, med global uppvärmning och överbefolkning, tror jag skapar ett behov av att få ventilera rädslan för katastrof-scenarier. Då är, som jag ser det, exempelvis zombiefilmer ett sätt att adressera detta.

– På ett annat plan är metaforen av en varelse som äter människor – zombies, vampyrer, varulvar – en metafor för människans djuriska sida: vår grymhet. Och på ett tredje plan tror jag zombies adresserar vår känsla av att vi och våra medmänniskor ibland kan upplevas som levande döda. Hjalmar Söderberg pratar i pjäsen Gertrud om att känna sig levande död. Typiskt nog så skriver författaren till The Walking Dead-serien att i en värld där man omges av levande döda, ”they’re finally forced to start living.”

– Jag tror även katastrof-filmer adresserar vår känsla av att vara out of touch med naturen – att vara fångad i ett modernt samhälle som har litet att göra med vårt biologiska ursprung. Vårt missnöje med detta kanaliseras i katastrof-filmer. Som Freud säger: ”Vi vantrivs i kulturen.”

Vad, inom Zon 261:s ramar, önskar du dig mest av allt?

– Att många människor ser den – såväl i Sverige som i hela världen.

 

Trailer för Zon 261: