Brädspel:Som alla seriösa nördsidor vill vi såklart tipsa om julklappar att köpa till både insatta och ickeinsatta nördar. Så några av våra skribenter kommer de närmasta dagarna tipsa om sina julklappstips. Först ut är Jonas Hansson.

Det allra sista jag gjorde på mässan under söndagen var att springa in i Youtuberecensenterna Tom Vassel och Ryan Metzler och fick denna bild.

Barrikadens Jonas Hansson i sällskap med Youtubeprofilerna Tom Vassel och Ryan Metzler.

När julen närmar sig med stormsteg så tänker jag såklart  på brädspelen. Ända sedan jag var liten var det brädspel och pussel som gällde i mellandagarna. Man spelade kort och letade bland det överflöd som fanns i mormors källare. Allt ifrån Nya Finans och Monopol till Risk stod att finna. Men nu när vi har massor av fantastiska moderna brädspel till kanonpriser så tycker jag ni kan skippa att gräva fram dessa klassiker som man spelar mest av nostalgi. Istället ger jag er tre brädspel som jag tycker är roliga och bra och som kan passa bra i mellandagarna eller som present till någon. Eftersom brädspel i grunden är en social hobby så är julen en guldgruva för spel. Aldrig förr har så många varit lediga så länge och behöver sysselsättning. Slå ett slag för brädspelandet och lämna frågesportsspelen hemma och prova lite nytt!

Carcassone

Barrikadens reporter och Sveriges representant Magnus Anderberg vann två av sex matcher när VM i brädspelet Carcassonne avgjordes. Bland annat mot italienaren Andrea Mecci.

Barrikadens reporter och Sveriges representant Magnus Anderberg vann två av sex matcher när VM i brädspelet Carcassonne avgjordes. Bland annat mot italienaren Andrea Mecci.

Barrikadens favoritspel. Inte minst på grund av att vi huserar den regerande svenska mästaren Magnus Anderberg. Utan för att det är ett spel som går snabbt att lära sig, är lika roligt på två som på fyra och som har ett strategiskt djup. Att bygga vägar, borgar och fält i Frankrike på ett sätt som påminner om att pussla lockar de flesta. Spelet passar för gammal som ung och detta blev snabbt min mors favoritspel efter att jag köpte det. Hon gillade det så mycket så hon köpte det av mig nästa dag. Klockrent att ge bort till någon som gillar att spela de gamla klassikerna, för de kommer uppskatta detta spel och förstå att det är ett bättre alternativ. The Resistance

The Resistance har en liten låda vilket är klockrent att ta med sig till valfri tillställning runt jul.

The Resistance har en liten låda vilket är klockrent att ta med sig till valfri tillställning runt jul.

Ni är alla del av en hemlig grupp revolutionärer som vill bryta statens makt över er alla. Tillsammans utser ni agenter som ska genomföra topphemliga uppdrag. Problemet är att en eller flera av er är spioner och egentligen vill förstöra uppdraget. The Resistance går ut på att övertala alla andra spelare om att du inte är spion och borde skickas på alla uppdragen. I rätt grupper där alla känner varandra väl är detta ett spel som är fantastiskt. När man i princip står och gapar på varandra att den andre ljuger så är spelet i sitt esse. Passar för de som gillar att luras, dividera och diskutera. Reglerna är enkla att förstå men det viktigaste är att deltagarna inte är sådana som lätt kan bli ilskna när anklagelserna haglar tätt. Suburbia

Hexagoner är aldrig dåligt i brädspel enligt Jonas.

Hexagoner är aldrig dåligt i brädspel enligt Jonas.

Jag trodde ärligt talat aldrig att jag skulle gilla det här spelet så mycket som jag gör. Varje omgång köper du nya stadsdelar till din förort som du sedan placerar ut för att få bonusar. Ja du hörde rätt. Du bygger en förort och tävlar mot de andra spelarna om vem som bygger den mest populära förorten att bo i. För att lyckas med detta behöver du fixa dit företag som drar in pengar, men i slutändan är det den med störst befolkning som vinner. Passar för den som gillar att se saker växa fram, räkna pengar eller som vill spela ett spel om fastigheter där du inte bara rullar en tärning och flyttar en gubbe. Finns gott om taktiker och att brickorna du spelar med slumpas fram vilket gör att omspelningsvärdet blir högt. Ett av mina absoluta favoritspel som jag tycker att fler bör ta chansen att prova. Det var mina tips på brädspel att ge bort eller spela i jul. Vilket är ditt?