Brädspel:Citadels är ett spel för dig som inte blir förbannad när du råkar bli lönnmördad av misstag för att killen som sitter bredvid dig försöker hindra tjejen som leder från att vinna.Det passar om du kan fortsätta spela efter att någon stulit allt ditt guld och därmed förstört drömomgången du var på väg att få. Ett spel för dig med trevliga kamrater som inte flinar och skrattar när de rivit ned dina byggnader för tredje omgången i rad. Eller för dig som tycker om att ge igen.

Fin och behändig liten låda.

Fin och behändig liten låda.

Citadels är ett spel för 2-7 personer, med expansionen Dark City som ingår i nyare utgåvor kan man spela upp till åtta personer. Spelet går ut på att du som spelare varje omgång väljer en karaktär att spela som. Man slumpar varje omgång fram karaktärer från de 9 som finns. Det finns alltid en karaktär mer att välja varje omgång än antalet spelare, vilka karaktärer som saknas är oftast hemligt. Alla karaktärer har olika färdigheter som du kan använda under omgången för att lyckas genomföra det som du tänkt dig. Lönnmördaren bestämmer en karaktär som blir dödad den omgången och om någon valt den karaktären som blir dödad får man inte göra något på sin egen omgång. Man får stå över ett kast för att använda fia med knuff termer. Om du väljer handelsmannen får du extra mycket guld och bonusguld för alla dina handelsbyggnader.

Ondskefullare spelmekanik får man leta efter. Stå över en tur är aldrig kul.

Ondskefullare spelmekanik får man leta efter. Stå över en tur är aldrig kul.

För Citadels är också ett spel med byggnader. Varje omgång har du chansen att bygga en byggnad från din hand med de guldmynt som du samlat på dig. Dessa har olika färger och ger ibland vissa fördelar. Den spelare som först bygger åtta byggnader får en del bonuspoäng, spelet tar slut och det är dags att räkna poäng.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är ett spel där du varje omgång väljer en karaktär för att gynna dig själv. Samtidigt som du försöker lista ut vilka karaktärer de andra valt. Dessutom kan det vara smart att försöka välja något som de andra inte tror att du ska välja. Speciellt om du leder.

Själv gillar jag sådana här spel. De är rätt lättsamma. Svåra att förutsäga och det är alltid kul att försöka lura varandra. Dessutom är det alltid någon stackare som blir lönnmördad tre gånger i rad. Så länge det inte är jag är det fruktansvärt roligt.
Jag tycker att Citadels är ett bra spel. Det kanske inte är det första spelet om jag får välja fritt men roligt är det. Det är relativt snabbt. Enkelt att komma in i. Dessutom gillar jag temat. Man bygger byggnader och hittar på ofog. Svårslagen kombo i min bok.
Största plusset är att det är väldigt litet och därmed enkelt att ta med sig. Även om det behövs lite spelyta när man drar igång det.

På minussidan hittar vi att det ibland tar lite lång tid. Men du sa ju just att det går snabbt? Är du sju eller åtta spelare så tar spelet lite tid. Vilket jag tycker är ett minus. Är du fyra eller fem så flyter spelet på ganska snabbt. Men är du fler kan det dra ut på tiden. Speciellt om du spelar med personer som har svårt att bestämma sig.

Byggnaderna i spelet är vackert illustrerade och det känns när de bränns ned av dina motspelare.

Byggnaderna i spelet är vackert illustrerade och det känns när de bränns ned av dina motspelare.

Citadels är för min del lite av ett utfyllnadsspel. Något lättsamt som man kan spela mellan två tyngre spel på en spelkväll. Som höjdpunkt vid en spelträff räcker det inte till. Något att göra samtidigt som du dricker något gott och socialiserar en fredagskväll kanske. Men inget som du ser fram emot på den där episka spelhelgen med polarna direkt. Kort och gott är Citadels ett bra spel i mitt tycke.
Har du spelat det får du gärna kommentera vad du tyckte här under.
Over and out.