Star Wars: May the fourth be with you alla Star Wars-fans! I dag firar hela världen (nåja) att det är fjärde maj, alltså Star Wars-dagen. Barrikaden har samlat ihop redaktionen samt några extraröster för att bjuda in till en stor fiktiv Star Wars-fest.
– Han Solo blir min wingman. Han är skön och hans motto är väl shots first, skriver Nils Ek.
– Jag vill sitta bredvid R2-D2. Alla behöver en ironisk bordsherre, skriver Elin Bengtsson.

hurfirar

Jonas ”Palpatine” Hansson: Hade tänkt fira genom att inviga mitt X-wing miniatures game, men på grund av klantighet från min sida så lär paketet komma först på fredag. Istället lär jag ge mig ut på jakt efter The Force Awakens på DVD.

Tomas ”Sarlacc” Löwemo: Jag kommer att fira ikväll i all enkelhet med ett glas vin och genom att se någon av filmerna. Det lutar åt Revenge of the Sith, främst för att det är så gött att se Anakin balla ur så fullständigt. De där arga sekvenserna lyckades Lucas riktigt bra med. Man liksom vill hoppa in i filmen, rycka åt sig ljussabeln och bara regna raseri och vansinne över jeditemplet. Aldrig har barnmord framställts så attraktivt på vita duken. <3

Star Wars-kläder är det några av Barrikadens medlemmar som tänker iklä sig. Det lär dock inte bli cosplay-klass på utstyrslarna. Bild från Star Wars Celebration 2013. Foto: Pressbild

Star Wars-kläder är det några av Barrikadens medlemmar som tänker iklä sig. Det lär dock inte bli cosplay-klass på utstyrslarna. Bild från Star Wars Celebration 2013. Foto: Pressbild

Jonas ”Tatooine” Bengtsson: Jag förbannar mig själv att jag i brådskan iklädde mig ett par vanliga, sladdriga, trista, gråa kalsonger i morse när jag i själva verket äger ett par fina Star Wars-boxers. Det blir byte direkt när jag kommer hem! Kan nog även bli ännu en titt på extramaterialet till The Force Awakens (länken går till en recension).

Nils ”Padawan” Ek: Det är som min andra födelsedag. Jag brukar klä mig i Star Wars-kläder och se en film, typ A New Hope men i år blir det The Force Awakens som gäller.

Rasmus ”Threads of Destiny” Tirzitis: Jag kommer fira min Star Wars-dag med att spela John Williams oslagbara och tidlösa Star Wars-musik i bilen, på väg till och från jobbet.

Elin ”Jediflätan” Bengtsson: Idag firar jag May the 4th genom att på diverse dating-sidor visa världen att jag söker efter en man med in-your-face-ärlighet i nivå med Han Solo, samma vishet och mognad som den unge Obi-Wan samt äventyrslusta och fart som Finn. Och ikväll blir det fest!

Robin ”Mace Windu” Johansson: Tror det kan bli något Star Wars-spel. Dagen till ära har Steam rea på alla titlar relaterade till Star Wars. Kanske tokhyllade Knights Of The Old Republic? Eller varför inte Battlefront? Tror dock det lutar åt finfina Lego Star Wars – The Complete Saga. Även om det har släppts ett antal (i min mening) bättre Lego-spel så är det här spelet från 2007 mycket underhållande och ett fantastiskt sätt att ta sig an sagan! För bara 4,99 euro är det inte mycket att tveka på.

Jonas ”Chewbacca” Friberg: Har ju en gammal Volvo 240 som jag moddat lite som en podracer. Tänkte ta ut den och sladda på Maxi-parkeringen. Vi är ju ett gäng entusiaster som brukar träffas där. Elin har ju moddat sin bubbla till att likna Dödsstjärnan. Rolfs vespa har blivit en Tauntaun. Blir ofta väldigt trevligt. En blå regntunna som är silvertejpad till ett långt teleskopsmetspö på varje sida om huven ger pricken över i:et när det kommer till känslan att det är en podracer.

swday2

Admiral Ackbar är en av gästerna som blab ablbalb. Foto: David James © Lucasfilm 2015

Både Nils Ek och Elin Bengtsson bjuder in Admiral Ackbar till festkvällen. Däremot inte Jonas Friberg. Foto: David James © Lucasfilm 2015

Jonas ”Palpatine” Hansson: Han Solo och Chewbacca känns ju givna ur partysynpunkt. Många sköna storys och lär kunna dricka de flesta under bordet. Chewbacca lär vara go att krama välkommen också. Sen vill jag egentligen att John Boyega och Daisy Ridley ska komma som sig själva och berätta om inspelningen. De verkar riktigt goa.

Tomas ”Sarlacc” Löwemo: Obi-Wan Kenobi har alltid varit Star Wars skönaste individ och jag hade definitivt velat ha honom med på festen. Det hade även kvittat ifall det var den gamla eller unga Obi-Wan som kom, jag är övertygad om att han hade gjort succé oavsett. Han har dessutom uppsynen hos en man som inte tackar nej till en avslutande GT att dricka medan man göttsnackar bland tomglasen efter att resten av gästerna gått hem.

Sedan hade jag velat se Mon Mothma. Hon är förvisso väldigt allvarlig av sig men jag har en föreställning om att det är de som är som mest allvarliga i sin yrkesroll som också är de som verkligen kan överraska på AW:n. Mon har definitivt de rätta kvalitéerna och i egenskap av rebelledare så lär hon ha ett par sköna anekdoter att dra framåt småtimmarna.

Avslutningsvis hade jag velat se ett mariachi-band bestående av jawas. Nog för att jawaese är omöjligt att förstå eller uttala för utomstående men alla fester vinner på att ha ett gäng jawas närvarande. Ih-Tuu-Duu!

Jonas ”Tatooine” Bengtsson: Jag räknar med att mina kollegor löser en komplett gästlista. Så därför tänkte jag koncentrera mig på det praktiska. Först och främst så ska Cantina Band vara på plats och stå för musiken. Kejsarens röda vakter håller i ordningen – de kollar legitimation i entrén och trakasserar gästerna om hur många öl de har druckit. Frågan är bara hur de klarar jedi mind tricks från minderåriga som vill komma in.

General Grievous med sina fyra armar är given som bartender och R2-D2 tar upp sitt gamla gebit och rullar runt för att servera drinkar. Ingen ska behöva köa i baren på min fest. C-3PO är ansvarig att hålla igång dansgolvet, hans robotdans är det ingen som slår. Vad behövs det mer? Jo, ett uppträdande! Publikfavoriten Han Solo kör en standupshow proppad med roliga och uppkäftiga oneliners. Succén är ett faktum!

Greedo är en av de bjudna gästerna. Foto: Pressbild

Greedo är en av de bjudna gästerna och ryktas vara en ”partystarter”. Foto: Pressbild

Nils ”Padawan” Ek: Om jag skulle ha en Star Wars-fest hade jag lätt tagit med mig två bra wingmen och då är valet ganska enkelt. Han Solo för han är skön och hans motto är väl shots first? Sedan hade jag valt Poe Dameron för att glida runt i hans Black One (T-70 X-wing fighter). Sedan känns Admiral Ackbar som en snubbe som har lite bra historier.

Rasmus ”Threads of Destiny” Tirzitis: Jag skulle välja att plocka med mig Jabba the Hutt. Vem skulle inte vilja ha en fest i stil med den i Jabbas palats i Return of the Jedi. Det finns mycket speciellt folk omkring honom och han lär bjuda på lite oväntade överraskningar ibland, så som att slänga ner någon i Rancor-gropen. Skulle möjligen vara roligt att festa med ewokerna också. Tänk er vid lägerelden och trummorna som spelas på och en ordentlig natthimmel. Gärna med spår av den nyligen sprängda dödsstjärnan på himlen.

John Boyega, R2-D2 och Daisy Ridley på ett fan event i Tokyo i slutet av 2015. Foto: Christopher Jue/Getty Images

John Boyega, R2-D2 och Daisy Ridley. Foto: Christopher Jue/Getty Images

Elin ”Jediflätan” Bengtsson: Till kvällens fest har jag noggrant sett över gästlistan själv. För att icke välkomna sither ska dundra in med sina folköl har Yoda och Darth Vader lovat vara dörrvakter. Förhoppningsvis kommer dock alla vara sådär gött fredligt glada i hatten.

Bordsplacering är A och O på en middagsbjudning. På min vänstra sida kommer givetvis R2-D2 sitta. Alla behöver vi en ironisk vapendragare/bordsherre på kalas. Till höger har jag Greedo. Äntligen ska jag få lära känna honom, tänker jag. Mitt emot mig har jag Qui-Gon Jinn. Min favorit-jedi. Jag ser fram emot episka dialoger samt hårvårdstips.

Snett framför mig har jag givetvis galaxens coolaste karaktärer någonsin: Rey och Captain Phasma. Jag kommer förmodligen bli så starstruck av dessa två att jag svimmar i rödspättan. Admiral Ackbar står förresten för menyn. Något säger mig att han är en jävel på att laga fina fiskrätter?

Specialare till vinetikett. Foto: Nils Ek

Specialare till vinetikett. Foto: Nils Ek

Robin ”Mace Windu” Johansson: Lando Calrissian! Har man en bra mustasch så håller man en bra fest, det är sen gammalt. Men det slutar inte där! Mantel, ljusblå klädsel och ett bälte modell större är inte precis kännetecken för en tråkmåns. Han har rätt sorts humor för att vara en bra värd för en fest. Att han spelat bort viktiga saker, typ Millennium Falcon, ger också festen extra krydda. Vad ska Lando spela bort ikväll?

Vill även ha med mig Bail Organa. Pålitligare kille än mannen som adopterade Leia får man leta efter. Medan andra bråkar om hur många credits underhållet ska vara eller vilken planet det är för farligt att ta med barnen till så axlar han ansvaret. Och det är inget vanligt barn han tar hand om. Nej, det är dottern till en galen diktator som troligare skjuter sönder din planet än drar dig till rätten för att återfå vårdnaden. Utöver det har även Bail, precis som Lando, bra ansiktsbehåring!

Jonas ”Chewbacca” Friberg: Tycker Greedo verkar vara en riktig partystarter. Dessutom har jag hört att Palpatine är helt sjukt grym på charader.

swday3

Jonas ”Palpatine” Hansson: Kylo Ren får inte komma. För emo och känns inte som att han och Han går så bra ihop…

Tomas ”Sarlacc” Löwemo: Jag hade portat den kowakianska apödlan Salacious. Man ska egentligen vara tolerant mot andras egenheter, främst sådana som inte går att avhjälpa, men har man ett så pass irriterande skratt och dessutom en märklig vilja att asgarva för minsta lilla skämt så förstör det för alla andra. Apödlorna får huttarna behålla för sig själva.

Jonas ”Tatooine” Bengtsson: Rancor. Har den förutfattade meningen att hens bordsskick är alldeles för primitivt. Och så vill jag inte att gästerna ska bli uppätna, typisk dålig grej på en fest.

Nils ”Padawan” Ek: C-3PO skulle bara förstöra en fest: ”There’s been some terrible mistake. I’m programmed for etiquette, not destruction!” – så han skickar vi till Nobelfesten istället.

Kylo Ren är inte välkommen till festen enligt Jonas Hansson. Foto: © 2014 Lucasfilm Ltd.

Kylo Ren är inte välkommen till festen enligt Jonas Hansson. Foto: © 2014 Lucasfilm Ltd.

Rasmus ”Threads of Destiny” Tirzitis: Jag skulle säga att den som skulle döda en fest är utan tvekan Yoda. Han pratar ju gärna mycket och länge. Han är ju obegriplig i sitt sätt att prata baklänges, tänk hur han skulle prata med ett par öl innanför västen.

Elin ”Jediflätan” Bengtsson: Till kvällen är inte en enda Stormtrooper inbjuden. Samtliga behöver vara hemma och öva på att skjuta och träffa mål.

Robin ”Jabba” Johansson: Qui-Gon Jinn. Satan vilken grå gubbe Qui-Gon var ändå. När jag var yngre blev jag såklart lurad av allt häftigt han ändå var, men nu när jag är äldre har ljuset falnat. Att han har cool frisyr, är jedi, har ett häftigt namn och spelas av Liam Neeseon räddar honom inte. Mästrande och långt till skrattet, nej tack! Googlade ”Qui-Gon Jinn+smile” bara för att se vad jag fick fram och inte var det några bländande tandrader i alla fall. Forcerade leenden i ena mungipan är en bättre beskrivning.

Exempel på konversation med Qui-Gon på en fest.
Festdeltagare 1: Tjena Gonnan! Hur är läget?
Qui-Gon Jinn: The ability to speak does not make you intelligent. Now get out of here.
F1:Öhh, okej. Ska du inte ha en hot shot?
QGJ: Credits will do fine.
F1: Va?
QGJ: Credits will do fine!
F1: Okej, skyll dig själv!
QGJ: May the force be with you.

Jonas ”Chewbacca” Friberg: Admiral Ackbar. Han är ju killen som säger ’det blir en dag imorgon också’ och ser på shotbrickan som om det skulle vara någon typ av fälla…

May the Force be With You
/Redaktionen